Právě je pon 23. čer 2025 12:00:46

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Rostlinné pesticidy

Zdravím všechny biopokusníky - tématem rostlinných pesticidů se zabývá Bc. Roman Pavela, na téhle adrese http://www.vurv.cz/index.php?key=public ... person=115 je úctyhodný seznam jeho článků.
Ve srozumitelné a hlavně české formě mu vyšla knížka v nakladatelství Grada: Roman Pavela: Rostlinné insekticidy.
Read more : Rostlinné pesticidy | Zobrazení : 8066 | Odpovědi : 2 | Fórum : Ochrana rostlin proti breberkám

Zahrádkářské potřeby - odkazy

Při shánění jmenovek jsem narazila na zahrádkářské stránky. Jsou tam růlzné odkazy, které by se mohly hodit.
Read more : Zahrádkářské potřeby - odkazy | Zobrazení : 21936 | Odpovědi : 9 | Fórum : Kde sehnat....

Jmenovky

Právě řešíme problém označování výsevů - na jaře toho chci sít opravdu hodně.
Používáte někdo jmenovky? Jaké jste zvolili technické řešení a jak dlouho vám vydrží? Kupujete je, kde a za kolik? Vyrábíte sami?
Našli jsme něco v kaktusářských potřebách. Máte někdo zkušenosti?
Read more : Jmenovky | Zobrazení : 25037 | Odpovědi : 13 | Fórum : Množení rostlin

Dotace

Za prvé bych k tomuto tématu chtěla podotknout, že můžete dostat dotace na vybudování mokřadu. Má to být větší (na rybník 10x10 vám asi nikdo peníze nedá) a měly by tam být kolem naše původní rostliny. Dvě velmi dobré zprávy jsou, že dotace jsou 100%, tj. v plné výši nákladů (ovšem musí být vaše dotace schválená) a že spolupracuju s firmou, která se takovými věcmi zabývá (dělám pro ně botaniku) od podání žádosti o dotace ...
Read more : Dotace | Zobrazení : 27929 | Odpovědi : 8 | Fórum : Rybníky

Mišpule plody

Tak je to tu, dnes jsem byl cournout nahore na zahrade a zjistil jsem ze nam konecne premrzla Mišpule...

Myslim, ze nekdy behem tydne by mohli byt vsechny plody "pripravene" na sklizen, a protoze mame opravdu velky strom je ho polovina k darovani. :-)

Ja se pokusim stvorit marmeladu... pry jde i kompot, ale to nemam potvrzene.
Nicmene stovky plodu nam prebyvaji, takze pokud mate nekdo chut ...
Read more : Mišpule plody | Zobrazení : 14780 | Odpovědi : 7 | Fórum : Archiv klubu

Konzervace alkoholem

1. Vezmeme neporušený zralý meloun, umyjeme a injekční stříkačkou napícháme dovnitř rum (už si nepamatuju kolik). Vpichy zalijeme voskem a meloun dáme do chladu. V zimě si pochutnáváme. Tohle jsem kdysi zkoušela ale už si vážně nepamatuju jak to dopadlo. Myslím tak nějak napůl (nezalívala jsem díry voskem).
2. Ovoce tak jak zraje omyjeme, hážeme do velké lahve a zalíváme rumem aby bylo potopené. Na vánoce je z toho skvělá bowle. Mělo by se to ...
Read more : Konzervace alkoholem | Zobrazení : 14910 | Odpovědi : 5 | Fórum : Konzervace sklizně

Zajímavý způsob

Slyšela jsem o způsobu uchovávání švestek: utrhneme celou větvičku s plody a zavěsíme blízko hladiny hluboké studny do chladu a do vlhka. Na Štědrý den máme čerstvé švestky. Zkoušel jste někdo?
Read more : Zajímavý způsob | Zobrazení : 20728 | Odpovědi : 5 | Fórum : Sklepy a krechty

Sušení

My jsme zatím zkoušeli sušit nějaké bylinky, jablka a švestky.Nic extra objevného ;)
Nicméně je to funkční a velmi efektivní způsob konzervace.

Ovoce se rozprostře na plech (jablka nakrajet, svestky vypeckovat) a plech se vrazi ke kamnum, pripadne polozi na akumulacky :-) Topit stejne musime a tak proc u toho jeste nesusit.
Koupil jsem pred lety utesnenou dozu, ale ...
Read more : Sušení | Zobrazení : 44374 | Odpovědi : 18 | Fórum : Konzervace sklizně

Knihy o ochraně rostlin

J.Rod, M.Hluchý, K.Zavadil, J.Prášil, I.Somssich, M.Zacharda: Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory, Brno, 2005.
ISBN 80-901874-3-9
skudci.jpg

První část obsahuje popisy chorob a hmyzů s obrázky, třídění podle druhu zeleniny.
Druhá část knihy je věnována popisům užitečných organismů s fotografiemi, popisem života, způsoby podpory a významu. Kapitoly Význam zachování biodiverzity, Trvale udržitelné zemědělství.
Třetí část knihy tvoří přehled prodávaných prostředků biologické ochrany.
Dočtete se tam i o chemii, ...
Read more : Knihy o ochraně rostlin | Zobrazení : 6647 | Odpovědi : 0 | Fórum : Knihy

Burza přebytků

V teto souvislosti mne jeste napadlo - co zalozit "burzu" prebytku.

Kazdy rok mame hromadu sklizenych, ale i nesklizenych plodu a je jich skoda.
Treba by si nekdo rad prijel natrhat, nebo sesbirat zdarma...

Mozna je to hloupost, ale proc to nezkusit...hlasim se s orechy, svetskamy a jablky napresrok :lol:

Marek
Read more : Burza přebytků | Zobrazení : 6113 | Odpovědi : 1 | Fórum : Burza přebytků

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933