Právě je úte 24. čer 2025 0:34:55

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Kompostové aktivátory

Z knížky Willy Schilthuis: Biologicko-dynamické zahrádkářství v praxi:
Je šest preparátů, které se do kompostu přidávají ve velmi malém množství:
květy řebříčku (sušené, prášek)
květy heřmánku (sušené, prášek)
kopřiva (sušená, prášek)
dubová kůra (sušená, prášek)
květy pampelišky (sušené, prášek)
šťáva kozlíku lékařského (3 l vlažné dešťové vody a 1 lžička kozlíku lékařského, míchat)
Práškové substance se dávají v malém množství, odděleně, do díry v kompostu. Kozlíkovou šťávou se celý kompost nastříká.
Jestli to někdo vyzkoušíte ...
Read more : Kompostové aktivátory | Zobrazení : 14058 | Odpovědi : 5 | Fórum : Kompost

Klíčení jerlínu japonského

O jerlínu se říká, že semena u nás většinou nedozrávají. Letos se mi podařilo nějaká semena ulovit v Brně na Moravském náměstí. Vyloupali jsme je z lusků a získali lesklá černá semena různé velikosti. Bohužel mě nenapadlo je taky vyfotit, takže někdy příště. Ze semen jsme opatrně oloupali vnější černou slupku. Vyšlo najevo, že kromě jednoho semene (to je pak na obrázcích to největší) slouží jako potrava nějakým červíkům. Některé semena se podařilo zachránit, menší ...
Read more : Klíčení jerlínu japonského | Zobrazení : 13977 | Odpovědi : 5 | Fórum : Množení rostlin

Léčivé a jedlé rostliny?

Kromě toho že máme pozemek, na kterém bude spousta práce jsem také botanik a pořádám Kurzy praktického poznávání léčivých rostlin. Napadlo mě, že by se to dalo spojit - jeden den o víkendu bychom se učili poznávat léčivé rostliny (a třeba i jedlé) a druhý den bychom pracovali. Dalo by se k tomu přihodit i nějaké vaření z planých rostlin, například kopřiv mám víc než sníme. Udělala bych také svoji oblíbenou ochutnávku planých rostlin. Dalo ...
Read more : Léčivé a jedlé rostliny? | Zobrazení : 13363 | Odpovědi : 6 | Fórum : Zajímavé akce a projekty

Jak získat přírodě blízkou louku?

To je celá věda (jmenuje se ekologie). Ráda bych tady a v článcích jinde popsala jak na to. Postupy a úspěch celého procesu, tj. výběr vhodných druhů a postupů závisí na:
1. Podmínkách regionu (vysočina, jižní Morava, Šumava, Polabí...)
2. Lokálních podmínkách (svah a jeho orientace, sucho - vlhko, půda, geologický podklad kyselý nebo bazický...)
3. Z čeho chcete udělat louku (pole, úhor, trávník chemicky ošetřovaný, trávník sekaný 1x týdně, trávník kosený 1x ročně, nekosený ...
Read more : Jak získat přírodě blízkou louku? | Zobrazení : 5626 | Odpovědi : 0 | Fórum : Trávník a louka

Klíčení jedlého kaštanu

Nejvhodnější doba k získání semen je před vánocemi. Koupíme pytlík jedlých kaštanů, opatrně oloupene abychom nepoškodili klíček a necháme v misce s vodou (půl až 1cm). Jakmile klíčky trochu vyrostou, dáme kaštan klíčkem dolů (bude z něho kořen) do kelímku s půdou nebo s pískem napůl s půdou.
Castanea_sativa_p_maly.jpg
kastan_oloupany2.jpg
kastan_oloupany.jpg
kastan_oloupany3.jpg
Read more : Klíčení jedlého kaštanu | Zobrazení : 41610 | Odpovědi : 12 | Fórum : Množení rostlin

Jak obohatit chudý trávník?

Ideálem správného zahrádkáře je jednodruhový trávník, mým ideálem je bohatá louka. Jak chudý trávník obohatit? Teď mám na mysli kosený trávník, nikoliv pozemek který ležel nekosený ladem několik let. Přisévání asi moc nefunguje, trávy mají vysokou konkurenční schopnost a takový zavedený trávník si většinou žádný nový druh k sobě nepustí.
Řešila jsem tenhle problém vysazováním drnů. Trávník byl jednodruhový, složený z kostřavy červené Festuca rubra. Z blízké louky jsem donesla drny s hvozdíky, violkou psí, ...
Read more : Jak obohatit chudý trávník? | Zobrazení : 64915 | Odpovědi : 30 | Fórum : Trávník a louka

Kosení

Jak kosit přátelsky k obyvatelům, hmyzu a motýlům? Každé kosení hmyz poškozuje, i to nejšetrnější. Už dvojí celoplošná seč je pro hmyz škodlivá, v trávníku koseném dvakrát měsíčně nebude žít ani jeden motýl. Nutné je mozaikové kosení, doporučuje se minimálně 5-15% plochy nechat nepokosené, lepší je ještě více. Vhodnější než vcelku jsou menší nepravidelné plošky. Celá plocha se také dá rozdělit na části a ty kosit postupně.
Lištové sekačky jsou o mnoho vhodnější než bubnové. ...
Read more : Kosení | Zobrazení : 31878 | Odpovědi : 9 | Fórum : Trávník a louka

Kompostové písně

The Compost Song
(Sung to London Bridge) - A Permaculture Sing-A-Long by the Pagliaro Family
The Compost Song from Midwest Permaculture PDC Diary

1.
Compost made in 18 days,
18 days, 18 days.
Compost made in 18 days,
The Berkley Method.

2.
A cubic meter you must stack,
You must stack, you must stack.
A cubic meter you must stack
To make it work right.

3.
Take some shit and heap it up,
Heap it ...
Read more : Kompostové písně | Zobrazení : 12463 | Odpovědi : 4 | Fórum : Kompost

Odkazy

Read more : Odkazy | Zobrazení : 7201 | Odpovědi : 2 | Fórum : Vítaní hosté

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933