Právě je ned 20. dub 2025 2:23:45

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Velikonoční směs bylin Devatero sil

Devatero sil: mladé listy pampelišky, kopřivy, šťovíku, řebříčku, rdesna hadího kořene, rozrazilu potočního, rozchodníku bílého, šťavelu a bršlice kozí nohy. Směs se tradičně přidává do velikonoční nádivky na Zelený (jak jinak) čtvrtek.
Můj oblíbený recept najdete na Jitřní zemi, ale směs můžete přidat do kteréhokoliv jiného receptu na velikonoční nádivku.

Seznam rostlin co mi nežerou a co mi žerou slimáci

Pozemek samota v údolí, obklopená lesem a loukami, předtím asi pět let neudržovaný. Nejvyšší pozorovaná hustota slimejšů 40 ks/m2.

Nežerou:
* šalvěj
* vratič
* levandule
* čtyřboč
* jahody listy
* chřest
* kukuřici vzrostlou
* hvozdíky
* šantu kočičí
* jinany
* trávy
* bambusy
* kotvičník
* třezalku
* mátu
* meduňku
* mochyně peruánská
* brambory
* pivoňky
* tulipány, modřence, narcisy a další jarní cibule
* kamzičníky
* kopretiny
* ...

Andela - hledám

Velice by mě potešily následující rostliny:
Barvířské
pilát lékařský (Anchusa officinalis)
rezeda žlutá (Reseda luteola)

Vytrvalé brukvovité zeleniny, jako např.
brokolice květáková "nine star" (Brassica oleracea botrytis aparagoides)
brukev "tree collards" (Brassica oleracea "Tree Collards")

Vytrvalou cibuli a česnek, jako např.
česnek ořešec (A. scorodoprasum)
česnek viniční (A. vineale)

Byliny
batolka prorostlá (Montia perfoliata)
bukvice lékařská (Stachys officinalis)
hořec žlutý (Gentiana lutea)
chejr vonný "zimní fiala" (Cheiranthus cheiri)
chmel obecný (Humulus lupulus)
chryzantéma věncová (Chrysanthemum ...
Read more : Andela - hledám | Zobrazení : 5590 | Odpovědi : 0 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Metody sběru a čištění semen

Dneska jsem našla video, následně budu přidávat svoje zkušenosti.
Read more : Metody sběru a čištění semen | Zobrazení : 25750 | Odpovědi : 10 | Fórum : Semenaření

Jedlá chrysantéma recepty

Chrysantémová polévka z farmy
Autor Jenny
3-4 porce

2 lžíce másla
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 šalotky, drcené
1 svazek pažitky
1 svazek listů jedlé chryzantémy
1 svazek šťovíku
1 svazek mangoldu
2 šálky čerstvého nebo mraženého hrášku (rozmrazeného)
2 šálky vody
3 lžíce smetany
sůl a pepř

Umyjte listy chrysantémy, šťovíku a mangoldu. Odstraňte stopky ze všech listů a vystřihněte velké žebro z mangoldu. Nahrubo nasekejte listy a pažitkou a dejte stranou. ...
Read more : Jedlá chrysantéma recepty | Zobrazení : 5171 | Odpovědi : 0 | Fórum : Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Brněnská univerzita shání čistec Sieboldův

Obrátil se na mě Mgr. Veselý z brněnské univerzity s prosbou o pomoc při shánění čistce Sieboldova Stachys sieboldii. Pokud by někdo z vás chtěl čistec poskytnout k výzkumným účelům prosím ozvěte se mi.
Read more : Brněnská univerzita shání čistec Sieboldův | Zobrazení : 5028 | Odpovědi : 0 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Hľadám Brambory/zemiaky

Hľadám sadbu týchto odrôd:

KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY
VLADAN
DOMINÁTOR
VERNE
RED ANNA
Tatranka
Somogyi Kifli

(postačí mi 5-10 hľuz)

Ponúkam:
Zemiaky: Salad Blue, Violeta, Rosti Violeta, Blue Anneliese, Blauer Schwede, Belana
Topinambury: Gigant(veľké guľaté), Purple(do fialova pozdlzne), Reka (vyšší obsah inulinu)
Cyperus esculentus, Thladiantha dubia a rôzne semená v ponuke.
Read more : Hľadám Brambory/zemiaky | Zobrazení : 5305 | Odpovědi : 1 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Pelyněk pravý (palina) - recepty

Pelyňková polévka
Autorka obou receptů Maangchi
70 procent Koreje tvoří hory a tak není divu, že stovky různých druhů jedlých rostlin, zeleniny, hub, bylin a jsou sbírány na horách a používány v korejské kuchyni. Mnoho bylin neslouží jen pro přípravu jídel ale i v lékařství.
Po dlouhé zimě kdy každý tvor znovu ožívá a květiny rozkvétají všechna divoká zelenina začne růst také. Ssuk (pelyněk pravý) je jedním z nejvíce používaných druhů divoké zeleniny v korejské ...

Recepty z borovice

Rýžové zákusky na Chuseok (Songpyeon)
Autor Maangchi
Songpyeon je korejský tradiční rýžový zákusek, jí se na Chuseok, který je oslavou letošní dobré úrody. Tradičně se vyrábí z první sklizně roku. Chuseok je 15.srpna lunárního kalendáře, který je obvykle v polovině září solárního kalendáře.
rýžová mouka, sůl, voda, sezamová semínka, sezamový olej, sušené loupané fazole mungo, hnědý cukr, bílý cukr, borové jehličí (borovice použitá ve videu vypadá jako vejmutovka), prášek ze sušeného pelyňku (korejsky ssook Garu), ...
Read more : Recepty z borovice | Zobrazení : 7048 | Odpovědi : 1 | Fórum : Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

žluťásek - topinabur sháním

za topinabur nabízím semínka dýně hokkaido či jadérka z prosokořenné jabloně ( německá reneta), stáří stromu cca 90 let, vhodná i do vyšších a větrných oblastí - zatím mohu poslat i v "obalu"- s jablkem :)
Read more : žluťásek - topinabur sháním | Zobrazení : 7869 | Odpovědi : 3 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933