Právě je ned 20. dub 2025 19:53:27

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Kalina severoamerická Viburnum lentago

kalina severoamerická Viburnum lentago
Mrazuvzdorná kalina, původní v Americe (USA a Kanada), u nás někdy pěstovaná jako okrasná. Dorůstá několika metrů (až 9 m) a podle popisů má dekorativní listy i větvičky.
Podle pfaf edibility 4, medicinal 1. Plody jedlé, syrové, vařené, sušené. Plody jsou modročerné, variabilní ve velikosti i chuti, velikost až 16 mm, dužnaté, velmi sladké.
obrázky

Osobně nechápu, proč se všichni tak zajímáte o kalinu klikvovou, já bych dala přednost této, má ...
Read more : Kalina severoamerická Viburnum lentago | Zobrazení : 18991 | Odpovědi : 7 | Fórum : Netradiční ovoce

Kalina klikvová Viburnum trilobum

kalina klikvová Viburnum trilobum (synonymum Viburnum opulus americanum Ait.
Keř, výška až 3 m, mrazuvzdorná. Někdy se pěstuje jako okrasná. Podle pfaf edibility 3, medicinal 1. Jedlé jsou vařené nebo syrové plody, bohaté na vitamín C, pokládané za vynikající náhradu brusinek. Šťavnaté, ale kyselé, lepší chuť po přemrznutí. Samosprašná.
Zde na fóru je velmi populární a kdekdo ji shání. Zajímalo by mě jestli jste ji někdo chutnal - nebo proč je tak populární.
Read more : Kalina klikvová Viburnum trilobum | Zobrazení : 8999 | Odpovědi : 2 | Fórum : Netradiční ovoce

Kalina obecná Viburnum opulus

kalina obecná Viburnum opulus
Naše domácí dřevina, keř vysoký 1-5 m, roste roztroušeně v pobřežních porostech, lužních a vlhčích listnatých lesích. Často se pěstuje. z kultivarů je známý např. neplodný kultivar 'Roseum' s kulovitými květenstvími. Zralé plody a kůra jsou léčivé, používají se při menstruačních bolestech a poruchách menstruace. Plody působí i na žaludeční vředy. Kůra se používá na omývání ekzémů a vyrážek (podle Herbáře léčivých rostlin 2). Kůra kořene se používá proti potratům, jako ...
Read more : Kalina obecná Viburnum opulus | Zobrazení : 25086 | Odpovědi : 2 | Fórum : Netradiční ovoce

Kanadské borůvky Vaccinium corymbosum

brusnice chocholočnatá, borůvka chocholičnatá, kanadská borůvka Vaccinium corymbosum
Velkoplodá brusnice pocházející z Ameriky, často pěstovaná v mnoha kultivarech. Keř, může být vysoký až dva metry. Podle pfaf edibility rating 4, plně mrazuvzdorná, je cizosprašná, je nutno tedy mít dva geneticky různé keře. Dává přednost kyselé půdě a může růst i na extrémně kyselé půdě. Pěstuje se na slunci nebo v polostínu. Plody mohou mít až velikost třešně.
Vaccinium_corymbosum_l1.jpg

Vaccinium_corymbosum_k1.jpg ...
Read more : Kanadské borůvky Vaccinium corymbosum | Zobrazení : 8921 | Odpovědi : 1 | Fórum : Netradiční ovoce

Mokřadka Douglasova Limnanthes douglasii

mokřadka Douglasova Limnanthes douglasii
Přitahuje pestřenky, (jedna larva pestřenky sežere 600 mšic) motýly a včely. Pochází z Ameriky (severozápad USA), anglicky se nazývá velmi zajímavě, meadow foam (luční pěna) anebo poached egg plant (rostlina ztracené vejce).
Podle údajů z amerických stránek je jednoletá a samovýsevná. Vysévá se na podzim nebo na jaře na povrch, klíčí na světle, je proto nutná ochrana proti ptákům. Semenáčky jsou křehké. Vyžaduje plné slunce a velmi vlhkou půdu která nikdy ...
Read more : Mokřadka Douglasova Limnanthes douglasii | Zobrazení : 6808 | Odpovědi : 0 | Fórum : Užitkové rostliny

Zpřehlednění fóra - jak to udělat?

Fórum mi připadá už docela nepřehledné a tak bych chtěla udělat mapu fóra (podle vzoru mapa stránek), pro rychlou orientaci co se dá kde najít.
Ale chtělo by to některé subfóra sloučit nebo přesunout. Hrubou představu mám, ale rády bych vaše návrhy.
Read more : Zpřehlednění fóra - jak to udělat? | Zobrazení : 63425 | Odpovědi : 13 | Fórum : Kancelář

Šanta kočičí (kocúrnik) Nepeta cataria

Hledala jsem na netu nějaké pěkné šanty a náhodou jsem narazila na tohle povídání: http://www.modrykocour.cz/santakocicitrava.htm . Zaujalo mě, že má údajně hojivé účinky na čerstvé rány, podporuje odvykání kouření a odpuzuje myši, krysy a komáry. Myslela jsem, že je jen pro kočky :)
Ovšem po zkušenostech, kdy mi ji číči úplně zlikvidovaly, ji asi budu muset pěstovat pod nějakou ochrannou klecí. ...
Read more : Šanta kočičí (kocúrnik) Nepeta cataria | Zobrazení : 32848 | Odpovědi : 14 | Fórum : Léčivé rostliny

Rouby velkoplodého hlohu+kalísie vonná sháním

Ráda bych sehnala nějaký hloh s chutnými plody: na starých odrůdách se dal sehnat velkoplodý čínský hloh peřenoklanný, teď ho ale pan Pešek nemá skladem. Další možností je narazit na nějaký místní velkoplodý hloh (Crataegus x macrocarpa), což je nejednoznačná a dost proměnlivá kategorie. Jestli tomu dobře rozumím, tento hloh vznikl křížením několika různých druhů hlohů a vyskytuje se v nejrůznějších formách ve volné přírodě. Neobjasnila bys mi to, Ivano, prosím trochu? ...
Read more : Rouby velkoplodého hlohu+kalísie vonná sháním | Zobrazení : 9684 | Odpovědi : 3 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Praktický kurz Seppa Holzera v Sopotnici

Kurz se koná 4.-6.3. na statku v Sopotnici Pod Horou, 3.3. od 14 hodin je i konference se Seppem Holzerem v České Třebové. Další info a podrobnosti na stránkách www.fitodar.cz
Read more : Praktický kurz Seppa Holzera v Sopotnici | Zobrazení : 6404 | Odpovědi : 0 | Fórum : Zajímavé akce a projekty

Šafrán setý Crocus sativus

šafrán setý Crocus sativus
Druh vzniklý v kultuře, dříve se často pěstoval jako koření. Sušené blizny šafránu jsou nejdražším kořením světa, často se proto fixlují květy měsíčku nebo světlice barvířské. Klíč ke květeně ČR uvádí výskyt zplanělého šafránu setého u Velkých Losin (a psal o něm Jaroslav Foglar v knize Chata v jezerní kotlině). Pfaf udává jedlý kořen (? rostlina má cibulky?), ale zároveň zmiňuje jeho jedovatost ve vyšších dávkách. Kvete na podzim, v září ...
Read more : Šafrán setý Crocus sativus | Zobrazení : 14667 | Odpovědi : 5 | Fórum : Jedlé rostliny

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933