Právě je ned 20. dub 2025 23:17:25

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Batáty - sladké brambory

Dobrý den,
ráda bych si zasadila pár batátů - sladkých brambor. Asi před 2 roky je měli u nás Kaufland v sortimentu zeleniny.
Ale lidi to zřejmě nekupovali, jen já :P a najednou je už nemají.
Chtěla bych se zeptat, jestli byste někdo neměl tak 3 hlízy, nebo mi poradil, v kterém řetězci je mají v zelenině - tesco? makro? nejsem člověk, co má nakupování jako relax ...
Read more : Batáty - sladké brambory | Zobrazení : 7848 | Odpovědi : 3 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Mléko z farmy - zkouším

Dobrý den!
Jestli se to sem nehodí, tak to klidně smažte, nebo přesuňte.
Minulý týden mi přišel do schránky letáček na http://www.mlekozfarmy.cz - je to prodej z auta a firma nabízí mléko pasterované, ne UHT, živý jogurt, selský sýr, tvaroh a slaný sýr typu Balkán.
Protože naše vesnice však nebyla na trase, tak jsem se včera vydala s mangelem na "čekačku" do Milovic, že to vyzkoušíme.
Žel premiéra této ...
Read more : Mléko z farmy - zkouším | Zobrazení : 8215 | Odpovědi : 0 | Fórum : Klub biozahrada

Lichořeřišnice větší (kapucínka) Tropaeolum majus

lichořeřišnice větší Tropaeolum majus
Léčivá, jedlá a okrasná rostlina, velmi často pěstovaná. Listy i květy se používají do salátů, poupata se dají nakládat jako kapary stejně jako nezralá semena. Zralá semena obsahují olej, rostlina na záhoně odpuzuje mšice. Potřebuje slunce. Chutí se blíží řeřiše. Barva květů je od žluté k červené, květy naložené do octa ho nejen ochutí, ale dají mu i svou barvu takže se dá vyrobit celá barevná škála ochucených octů. Je jednoletá ...
Read more : Lichořeřišnice větší (kapucínka) Tropaeolum majus | Zobrazení : 22691 | Odpovědi : 8 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Dřín - recepty

Nevařená marmeláda z dřínu
Velmi zralé až přezrálé plody dřínu (musí být měkké) propasírujeme s cukrem, zhruba stejné množství. Uchovávat v ledničce. Další konzervace možná (přelít povrch lihem).
Read more : Dřín - recepty | Zobrazení : 10067 | Odpovědi : 2 | Fórum : Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Sklízení mrkve druhá vlna

Brzy na podzim Hospodář ještě jednou osel záhon mrkví. Neměla šanci do sklizně vyrůst. Tak jsme ji tam nechali a zhodnotili to jako velký neúspěch. V lednu záhon roztál a my sklízeli úžasné, čerstvé, křupavé červené mrkvičky.

(Pak teda znovu umrzlo a při druhém, únorovém tání už ta konzistence není nic moc.)
Read more : Sklízení mrkve druhá vlna | Zobrazení : 5468 | Odpovědi : 0 | Fórum : Technologie zpracování úrody

Hybridní kandík Erythronium 'Pagoda'

Hybridní kandík Erythronium 'Pagoda'
Další okrasný kandík s jedlou cibulí. Je to záměrně vyšlechtěný zahradní kultivar, který se v přírodě nevyskytuje. Prodává se jako okrasný v zahradnictvích, např. tady a dá se sehnat i jako skalnička. Kvete žlutě, má pěkné květy. Pfaf tento kandík v databázi nemá. Roste dobře v polostínu a podle údajů z internetu se také rozrůstá, stejně jako botanický druh kandík psí zub.
Podle knihy Rajská zahrada má velmi velké cibule, které ...
Read more : Hybridní kandík Erythronium 'Pagoda' | Zobrazení : 10741 | Odpovědi : 2 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Bio semena

O semenech v bio kvalitě jsme se tu už někde bavili dříve a většinou jsme se shodli že takováto semena jsou nesmyslný přepych. Nicméně sem dávám tento odkaz na bio osiva, zaujaly mne hlavně dýně, mají tam odrůdy které jsem v životě neviděl. Ty ceny jsou ale poněkud nadstandardní ...
Read more : Bio semena | Zobrazení : 9644 | Odpovědi : 3 | Fórum : Kde sehnat....

Určená rostlina: Krabilice chlupatá Chaerophyllum hirsutum

Mám kytku.
habitus ach1.JPG

Co by to mohlo být? Má to tyhle listy:
list ach1.JPG

A takovéhle stonky
astonek ach1.JPG

Řebčík kamčatský (korunkovka) Fritillaria camtschatcensis

řebčík kamčatský (korunkovka) Fritillaria camtschatcensis
Další z druhů rostlin prodávaných jako okrasné, která je jedlá. Jedná se opět o geofyt (v zahradnictvích jim říkají cibuloviny), 15-30 cm vysoký. Cibule sklízené na podzim jsou jedlé vařené, pečené nebo na mouku, chuť je přirovnávána k chuti jedlých kaštanů. Edibility rating podle pfaf je 4. Pfaf udává jako jedlé i zelené plody, syrové nebo vařené, které jsou poněkud hořlké. Poroste dobře v polostínu i na slunci. Podle knihy ...
Read more : Řebčík kamčatský (korunkovka) Fritillaria camtschatcensis | Zobrazení : 30839 | Odpovědi : 16 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933