Právě je pát 20. čer 2025 8:06:14

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Čokoládový strom - Leycesteria formosa

Leycesteria formosa
Nedávno jsem dostala řízek této zajímavé rostliny. Němci jí nazývají karamelbeere nebo karamellstrauch. Podle některých zdrojů se dá pěstovat i u nás, patří do čeledi zimolezovitých.
Podle pfaf je jedlost plodů nepotvrzená: Jedna nepotvrzená zpráva říká, že plody jsou jedlé. Zcela zralé a velmi měkké plody některých forem jsou velmi sladké, ačkoli v jiných formách má velmi hořkou chuť a není příliš žádoucí. Moje zdroje hovoří o vynikajících plodech s chutí čokolády a ...
Read more : Čokoládový strom - Leycesteria formosa | Zobrazení : 13542 | Odpovědi : 4 | Fórum : Netradiční ovoce

Nejlepší reklamní hlášky

Dneska jsem spatřila opravdu povedenou hlášku, tak se musím podělit. A přidám i některé starší.

Zdarma jen za 55.- Kč
Second hand z první ruky
Vaše šance v naší bance 0%
Smetanový jogurt s 0% tuku
Read more : Nejlepší reklamní hlášky | Zobrazení : 16241 | Odpovědi : 7 | Fórum : Archiv pokecu

Andela - myrobalán třešňový (špendlík) sháním

Sháním myrobalán třešňový (Prunus cerasifera) - buď pecky k výsevu, nebo rostlinu (nejlépe ten se žlutými plody). Andela
Read more : Andela - myrobalán třešňový (špendlík) sháním | Zobrazení : 10680 | Odpovědi : 5 | Fórum : Archiv výměn rostlin

křez tenkolistý Diplotaxis tenuifolia (dvojradovka)

Letos jsem pro fatální nedostatek času musela přes léto ponechat zahradu svému osudu, takže rostliny, které budu doporučovat, jsou prověřené opravdu důkladně. Vítěznou rostlinou tohoto roku se pro mě jednoznačně stala tzv. divoká roketa. Měla jsem pytlík semen z Anglie, stálo na něm: WILD ROCKET, rucola selvatica. Vyrostla z toho kytka s jasně žlutými květy, hodně vykrojenými listy, poléhavého růstu. Podle mě jde o křez tenkolistý, diplotaxis tenuifolia, který ostatně prodává SEMO též pod názvem ...
Read more : křez tenkolistý Diplotaxis tenuifolia (dvojradovka) | Zobrazení : 20741 | Odpovědi : 8 | Fórum : Odrůdy hodné doporučení

Křídlatka japonská - recepty

PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ
Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny ...

Vrbovka úzkolistá - recepty

Želé z vrbovky
Všechny části rostliny jsou jedlé (kromě semen) a tento recept je skvělým využití květů na želé (čirý džem).
Přísady:
2l květů (odstraňte všechny stopky)
60 ml citrónové šťávy
1,1 l vody
2 balíčky pektinu v prášku
850 g cukru
Příprava:
Přebereme a umyjeme květy vrbovky a dáme do velkého hrnce. Přidáme všechnu vodu a 60 ml citrónové šťávy. Přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut. Necháme vychladnout a pak přefiltrujeme do ...

Které druhy nakládat jako kapary

Jako kapary se dají naložit poupata řady druhů:
sedmikráska obecná
pampeliška (smetanka) lékařská (púpava)
kopretina maří list (marolist)
blatouch bahenní (jíst jen v malém množství) (záružlie)
lichořeřišnice větší (kapucínka)

Jak prémii jsem ulovila recept na kapary ze zelených bezinek
Nakládat do octa se dají i nezralá semena lichořeřišnice

Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

Ravioli s česnáčkem a špenátem
Přísady:
4 šalotky, nasekané
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
180 g špenátu
180 g listů česnáčku
120 g sýra ricotta
60 g strouhaného parmazánu
60 g nasekaných na slunci sušených rajčat
6 listů čerstvého těstovinového těsta
2 lžíce másla
sůl a černý pepř, podle chuti
1 vejce rozšlehané s 1 lžící vody
Příprava:
Dáme máslo na pánev a usmažíme šalotku a česnek do měkka. Přidáme špenát a česnáčkové listy a ...

Barborka obecná - recepty

Nakládaný salát z barborky
100 g mladých listů barborky (Barbarea vulgaris), sdrhnout ze středové žilky
100 ml bílého vinného octa
černý pepř, podle chuti
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
100 g natrhaného římského salátu (Lactuca sativa L. var. longifolia)
2 lžičky nasekaných kaparů
2 velká rajčata, nakrájená na plátky
1 mozzarelly (buffalo mozzarella), roztrhaná na kousky
1 mírné chilli, bez semen a nasekané
1 okurka, oloupaná a nakrájená na plátky
1 lžíce olivového oleje
Příprava:
Listy ...
Read more : Barborka obecná - recepty | Zobrazení : 5032 | Odpovědi : 0 | Fórum : Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Rekonstrukce zahrady

Rozhodl jsem se kompletně rekonstruovat zahradu. Od rostlin až po oplocení a brány. Mohl byste mi někdo doporučit dobrou firmu jako je Betafence - <a href="http://www.ploty-betafence.sk" title="Ploty">? Nejlepší by bylo, kdybyste s ní měli osobní zkušenosti. Region je to jižní morava.
Read more : Rekonstrukce zahrady | Zobrazení : 10255 | Odpovědi : 1 | Fórum : Technika, stavby, technologie, řemesla

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933