Právě je pát 20. čer 2025 12:21:29

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Bez černý recepty (květy i bezinky)

Šťáva z květu bezinek
Aktuální a odzkoušený recept - bezinky právě kvetou.
Převař 2 litry vody i s 80 gramy kyseliny citronové. Nech vychladnout. Do 4 litrového okurkáče dej 10 až 15 okolíků bezinkového květu a zalej převařenou vodou s kyselinou. Louhuj 24 hod., potom přeceď a přidej 2,5 kg cukru. Za občasného míchání ho nech rozpustit. Po dalších 24 hod. se šťáva stáčí do lahví .
Pokud je to známý a profláknutý recept, tak ...

Problémy s registrací

Při registraci odpovídáte na dvě zdánlivě zbytečné otázky, které ale jsou velmi důležité, ptorože slouží jako ochrana proti spamovacím robotům. Spamovací programy jsou dnes již natolik chytré, že se dokáží automaticky zaregistrovat a za několik minut zahltit fórum stovkami příspěvků s odkazy na kasina, potnostránky nebo reklamou na cokoliv. Mazání těchto příspěvků trvá nepoměrně déle, v řádu hodin a v případě masivního napadení i dnů.

Jako další ochrana proti těmto automatickým spamovacím programům je při ...
Read more : Problémy s registrací | Zobrazení : 13616 | Odpovědi : 0 | Fórum : Pro nové a neregistrované členy

Záchrana starých odrůd jabloní

Zjistil jsem,že mám poblíž dvě zaniklé obce.Jedna vzala za své vystěhováním němců a druhá postupným vylidněním někdy v padesátých letech.U té německé už jsem procházel starým sadem a tam mě napadlo,jestli by nebylo dobré ty jabloně nějak zachovat.A teď nastává praktická otázka jak na to.Takže asi napěstovat jabloňové semenáčky(stačí z jakéhokoli jablka?),prodrat se v únoru vysokou závějí a ukořistit rouby a pak to na jaře zkusit naroubovat?Jak rozpoznat odrůdy,aby člověk nezachraňoval zachráněné?Má s tím někdo ...
Read more : Záchrana starých odrůd jabloní | Zobrazení : 30675 | Odpovědi : 10 | Fórum : Tradiční ovoce

Třezalkový olej

Kvítka se mají trhat v plném slunci, tuším, že na svatého Jána, ale ruku do ohně bych za to nedala. Zalijí se ve sklenici kvalitním olejem a nechají tři týdny na slunném okně. Scedí se a uchovává v chladu. Pozor na fotosenzitivitu, třezalka je na to prevít, takže se nedoporučuje namazat a vyrazit na plovárnu. ;-)
Read more : Třezalkový olej | Zobrazení : 15193 | Odpovědi : 5 | Fórum : Recepty na léčivé přípravky

Jitrocelový (skorocelový) sirup

Nadrobno nakrájené lístky jitrocele kopinatého (ten úzký dlouhý) pěchuju do sklenice střídavě s vrstvami cukru. Druhý a třetí den dopěchovávám čerstvé, dost to klesne. Na slunném okně to pustí šťávu, nechávám na teple, dokud lístky nezhnědnou. Je potřeba vychytat chvíli, kdy už zhnědly, ale ještě to nekvasí. Vymačkám sirup přes kapesník a ukládám v šroubovací lahvičce do lednice. Trvanlivost netuším, moji bližní mi na to chodí.

Totéž prý jde s kopřivami, chystám se vyzkoušet.
Read more : Jitrocelový (skorocelový) sirup | Zobrazení : 13777 | Odpovědi : 3 | Fórum : Recepty na léčivé přípravky

Šťovík (šťiav) - recepty

Šťovíková zavařenina
Ze šťovíku velmi neobvyklý výrobek. Dneska jsem ochutnala u Hely Vlašínové a je vynikající. Recept je jednoduchý, listy šťovíku s želírovacím cukrem. Zdrojovým druhem byl šťovík štítnatý Rumex scutatus.

Šťovík kyselý - kuchařské recepty
Šťovíkové polévky

Recepty na bambusové výhonky

Docela mě zaujal čínský recept DAMYKU na dušené žampiony s bambusem. Bambusy nám po přesazení začaly vyhánět nové výhonky, asi se jim na novém místě líbí tak budu mít příští rok na sklízení nejen tyčky na oporu ale i něco k jídlu. Kdo máte bambusy napište mi prosím zkušenosti a další recepty.

Recepty na zelená rajčata

Protože už nestíhají dozrát tak jsem hledala nějaké inspirace na zpracování. Zelená rajčata obsahují tomatin, alkaloid podobný solaninu v bramborách - téma o solaninu a tomatinu. Na internetu jsem našla informaci, že obsah tomatinu výrazně sníží mléčné kvašení, takže se zelená rajčata dají připravit stejně jako rychlokvašené okurky. Dá se najít i recept přímo na kvašená zelená rajčata, ale je velmi podobný. Další zajímavá možnost je čalamáda po maďarsku nebo čatní ze zelených rajčat. Velmi ...
Read more : Recepty na zelená rajčata | Zobrazení : 41402 | Odpovědi : 6 | Fórum : Kuchařské recepty z klasických surovin

houbové zavináče

Dnes jsem měl možnost ochutnat vynikající Ivaniny houbové zavináče které udělala podle receptu z Damyka. Doporučuji. A podle všeho by takto zpracované houby měly dlouho vydržet, tak to dávám do tématu konzervace sklizně.

http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?t=402&highlight=zavin%E1%E8e
Read more : houbové zavináče | Zobrazení : 15067 | Odpovědi : 3 | Fórum : Konzervace sklizně

Fazole a Muž, který sází lužní les

Fazole a Muž, který sází lužní les, už spolu žijeme skoro rok kousek od Mělníka. Muž tam žije už přes dekádu, takže první z jeho lesíků už vypadají docela k světu. Za rok sázíme další, koupil nějaká pole, vypověděl zemědělce a bude velká brigáda. Děda střelí prase, uvařím kotel guláše a kdo chce, může si přijít užít rýče. :-)

Dohromady máme čtyři děti (sedmiletá dvojčata on, čtyřleťáka ...
Read more : Fazole a Muž, který sází lužní les | Zobrazení : 6433 | Odpovědi : 1 | Fórum : Představte ostatním svou zahradu

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933