Právě je sob 21. čer 2025 1:22:05

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Topinambur hlíznatý Helianthus tuberosus

ADMIN EDIT: Přesunuto z vlákna Výměny a přidány obrázky.
dkaras píše::P Slepyse mame, doufam, na slimaky..... ale na zahrade se nam slunila i uzovka, tak doufam, ze ten hadnik najde a rozmnozi se. :P
Topinambury chci pouzivat hojne misto brambor. Takze myslim, ze jich budeme docela dost ujidat.... hm... je ale fakt, ze pak by asi hryzcuvzdorny zahon nestacil, anebo by musel byt vetsich rozmeru, coz asi nechci...? ...
Read more : Topinambur hlíznatý Helianthus tuberosus | Zobrazení : 58763 | Odpovědi : 32 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Co s hryzci?

prosím o radu co s hryzci - kytky a zeleninu oželím - ale chtěla bych jabloně......
děkuji
Katka
Read more : Co s hryzci? | Zobrazení : 37461 | Odpovědi : 11 | Fórum : Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...

Mléč zelinný Sonchus oleraceus

mléč zelinný Sonchus oleraceus

Podle pfaf:
Mladé listy jsou jedlé syrové nebo vařené. Tento druh má nejlepší chuť listů v celém rodu, obvykle mírný příjemné aroma, zejména na jaře. Mohou být přidány do salátů, vařené jako špenát nebo se používají v polévkách atd. Listy obsahují asi 30 - 40 mg vitamínu C na 100 g, 1,2% bílkovin, 0,3% tuku, 2,4% sacharidů, 1,2% popela. Je k dispozici i analýza sušiny (viz pfaf). Může být lepší odstranit ...
Read more : Mléč zelinný Sonchus oleraceus | Zobrazení : 8331 | Odpovědi : 0 | Fórum : Jedlé rostliny

Liliochvostec nádherný Eremurus spectabilis

liliochvostec nádherný Eremurus spectabilis
Je známý především jako okrasný, ale jako mnoho druhů označovaných jako okrasné má i jiná použití. Pochází z Asie. Podle pfaf má rating 2,0. Vařené mladé výhonky se na Sibiři pokládají za delikatesu, chutí mezi šruchou a špenátem. Kořen obsahuje asi 30% gumy (derivátu kyseliny arabinové) a působí jako kvalitní lepidlo. Cibule se usuší, rozemele a používá jako lepidlo například na knižní vazby.
Anglicky foxtail lilies nebo desert candles
Obrázky
Read more : Liliochvostec nádherný Eremurus spectabilis | Zobrazení : 14735 | Odpovědi : 3 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Pelargónie (vonné) Pelargonium

Za léčivé se pokládají pelargónie obsahující geraniovou silici, to znamená že jsou to ty příjemně vonné. Nepatří mezi ně běžný balkónový muškát - pelargonie páskatá Pelargonium zonale. Pelargonií je kolem 200 druhů.
Jsou to zejména tyto druhy:
pelargonie růžová Pelargonium radens Obrázky na google
pelargonie nejvoňavější Pelargonium odoratissimum
pelargonie vonná Pelargonium graveolens
Pelargonium roseum (synonymum P. incrassatum)
a asi i řada dalších.

Čistí cévy od sklerotických usazenin, podporuje srdce, je protidepresivní a podporuje hluboký spánek. ...
Read more : Pelargónie (vonné) Pelargonium | Zobrazení : 24154 | Odpovědi : 8 | Fórum : Léčivé rostliny

Barvení lihovými roztoky

Zkoušela jsem barvení v lihových roztocích, barveno na bavlněnou plínku, namáčeno (nevařeno), v únoru 2008:
blihove_2008.jpg

bvlihu_2010.jpg
Read more : Barvení lihovými roztoky | Zobrazení : 4658 | Odpovědi : 0 | Fórum : Barvení přírodními barvivy

Barvení třezalkou tečkovanou

Třezalka dává spoustu odstínů, ale ty se během doby mění na několik základních. Záleží na tom, jestli je barvicí lázeň kyselá nebo zásaditá.
Pokus - barvení v únoru 2008, přídavek různých přísad:
btrezalka1_2008.jpg

btrezalka2_2008.jpg

btrezalka3_2008.jpg

btrezalka4_2008.jpg

btrezalka5_2008.jpg

btrezalka7_2008.jpg

btrezalka2_2010.jpg
Read more : Barvení třezalkou tečkovanou | Zobrazení : 4907 | Odpovědi : 0 | Fórum : Barvení přírodními barvivy

Barvení pampeliškou (smetankou)

Chtěla jsem vyzkoušet barvičky z pampelišky (je jich udávaných hodně, viz článek, zajímala mě zejména ta fuchsiová a magenta. Zjistila jsem, že kořen ji nedává. Když jsem po několika pokusech nasbírala pampelišky s červenou až fialovou střední žilkou, zbytek listu jsem otrhala a barvičku uvařila jen z červených žilek výsledkem byla zelená až slabě růžová. Smetanky jsou nicméně botanicky složitý druh, rozpadající se na stovky tzv. "malých druhů", takže možná to s některými půjde.
...
Read more : Barvení pampeliškou (smetankou) | Zobrazení : 4869 | Odpovědi : 0 | Fórum : Barvení přírodními barvivy

Barvení řebříčkem

Barveno v únoru 2008, původní fotky nemůžu najít. Ztratily se i původní popisky, některé vzorky byly barveny několikrát, některé po nabarvení vyprány. Barveno v odvaru z nati řebříčku obecného, vařeno, bez mořidla, na bavlněnou plínku. Zkoušela jsem nabarvit i kousek vlny, obrázek je u třezalky. Listy dávají barvu zelenou, přídavek květů mění odstín do modra.
Takhle vzorky vypadají v září 2010:
brebricek_2010.jpg
Read more : Barvení řebříčkem | Zobrazení : 4889 | Odpovědi : 0 | Fórum : Barvení přírodními barvivy

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933