Právě je sob 21. čer 2025 1:26:55

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Počasí v září

U nás prší. Dozrávají kdoulovce a tak jsem o nich dala vlákno. Odkvétají třapatky, dozrává tabák, páří se slimáci.
Read more : Počasí v září | Zobrazení : 28930 | Odpovědi : 15 | Fórum : Archiv pokecu

Kdoulovec (dulovec) - recepty

Rosol z kdoulovce
Zralé plody omyjeme od hrubých nečistot. Rozkrájíme na čtvrtky, neloupeme ani neodstraňujeme jádřince, dáme do hrnce a zalijeme vodou jen tak, aby byly sotva potopené. Dusíme do změknutí, ale nesmíme rozvařit. Po zchladutí přecedíme přes plátno a necháme odkapat přes noc. Vzniklou tekutinu odměříme, v hrnci odpaříme až se zahustí a začne trochu rosolovatět (minimálně o jednu třetinu původního objemu, ale i o polovinu). Pak přidáme cukr, asi 180 g na 1 ...

Kdoulovec Chaenomeles

kdoulovec Chaenomeles
Opadavé trnité keře, původní ve východní Asii. U nás se pěstují dva druhy, oba mají jedlé plody. Mají velmi vysoký obsah pektinů, vyrábí se z nich zavařeniny a oblíbený kdoulový sýr nebo rosol http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=44&t=598. Výrobky jsou kyselejší než z kdoule. Oba kvetou v dubnu-květnu a právě teď dozrávají. Zralé plody se dávají do prádelníku nebo krásně provoní pokoj.
kdoulovec japonský Chaenomeles japonica
Větve v mládí plstnaté, listy široce vejčité, tupé, hrubě ...
Read more : Kdoulovec Chaenomeles | Zobrazení : 7794 | Odpovědi : 0 | Fórum : Netradiční ovoce

Brambory

Read more : Brambory | Zobrazení : 28860 | Odpovědi : 17 | Fórum : Tradiční zelenina

Mandelinka bramborová

Letošní zkušenost - nevím, co si o tom myslet. Poprvé jsem zasadila brambory do posekané trávy, překvapilo mě, že tam nebyla ani jedna larva mandelinky. Až při sklizni před týdnem jsem našla tři dospělé brouky, a taky v rozložené trávě mezi brambory tři celkem velká mraveniště. Je možné, že mravenci larvy zlikvidovali?
Read more : Mandelinka bramborová | Zobrazení : 8474 | Odpovědi : 2 | Fórum : Ochrana rostlin proti breberkám

Cukrová kukuřice

Chtěla bych poprosit někoho zkušeného o radu. Kukuřici jsem letos pěstovala prvně, v polykultuře s cuketou a pnoucím fazolem a to se mi opravdu osvědčilo. Ale teď nevím, jak sklízet, jak vlastně poznám, kdy je kukuřice tak akorát, aby nepřezrála? A jak oddělit zrna od vřetena, je na to nějaký fígl? Utrhla jsem na zkoušku první palici, ale bylo to brzo,ty ostatní ještě nějaký čas nechám. Zrna se oddělovala opravdu ztuha, bylo to tím, že ...
Read more : Cukrová kukuřice | Zobrazení : 10403 | Odpovědi : 3 | Fórum : Tradiční zelenina

Oznámení - převod fóra

Vážení uživatelé a návštěvníci,
vzhledem l rozrůstající se databázi fóra ji v nejbližších dnech budeme převádět na rychlejší typ hostingu. Po dobu převodu bude fórum kratší dobu (v řádu desítek minut) nedostupné, za což se omlouváme.

Stejně tak se omlouváme za dnešní několik desítek minut trvající výpadek dostupnosti fóra - první pokus o převod se nepodařil.

Administrátoři Ivana + Jiho

Aktualizace: Hotovo, převedeno.
Read more : Oznámení - převod fóra | Zobrazení : 6573 | Odpovědi : 1 | Fórum : Archiv kanceláře

Zmarlika Jidášova (judášovec) Cercis siliquastrum

zmarlika Jidášova Cercis siliquastrum

Ivana píše:zmarlika jidášova Cercis siliquastrum
obrázky
popis
Překlad z pfaf:
Jedlé jsou syrové květy, mají nasládle kyselou chuť a jsou pěkné jako přídavek do salátu. Poupata se nakládají a používají jako koření. Jedí se také syrové plody.

zmarlika čínská (japonská) Cercis chinensis=C.japonica
obrázky
popis
pfaf: Přestože nebyly nalezeny žádné údaje o poživatelnosti, semena obsahují v sušině 16,6% bílkovin, 9,2% tuku a 2,8% popela.

pfaf má ještě:
Cercis canadensis, jedlé květy jako ...
Read more : Zmarlika Jidášova (judášovec) Cercis siliquastrum | Zobrazení : 8237 | Odpovědi : 0 | Fórum : Jedlé rostliny

Kmín kořenný (rasca) Carum carvi

kmín kořenný Carum carvi
Netřeba představovat. Podle pfaf má jedlé také listy i kořen a je léčivý (rating 4,3).
K setí pfaf říká, že by se rostliny neměly přepichovat, neboť mají citlivé kořeny. Sít doporučují jakmile jsou semena zralá. Moje zkušenosti s vyséváním kmínu jsou asi tříleté, vysévala jsem ho do trávníku, do truhlíku, do vaničky za okno, mnohokrát. A nic. Nakonec jsem před nedávnem s údivem zjistila, že mi roste v odpoženém truhlíku kam ...
Read more : Kmín kořenný (rasca) Carum carvi | Zobrazení : 18176 | Odpovědi : 5 | Fórum : Jedlé rostliny

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933