Právě je sob 21. čer 2025 6:11:38

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Semena trav - jednotlivé druhy

Neumíte někdo poradit kde sehnat semena trav? Travní směsi mě nezajímají. Planta Naturalis jednotlivé druhy sice má, ale jsou asi tak 10x dražší.
Read more : Semena trav - jednotlivé druhy | Zobrazení : 10624 | Odpovědi : 4 | Fórum : Kde sehnat....


Šťovíky Rumex

Přehled našich šťovíků Rumex. Šťovík luční a jemu příbuzné druhy jsou někdy řazeny do rodu Acetosa kyseláč, malé šťovíky někdy řazeny do rodu Acetosella kyselka. Velikost listů platí pro přízemní, nikoliv lodyžní listy. Čísla v závorkách: (edibility rating, medicinal rating podle pfaf). Podle pfaf je většina šťovíků jedlá a ty co tam nemají tak na ně nejspíš zapoměli. Rod šťovík bych považovala za jedlý celý, přičemž platí ochutnávat, ochutnávat, a to třetí jsem zapoměla, ...
Read more : Šťovíky Rumex | Zobrazení : 22227 | Odpovědi : 7 | Fórum : Netradiční zelenina a koření


Mikrovlnka

Na Dáma.cz jsem našla origoš recept: ořechy zavařeníé v mikrovlnce. Hůř se to hledá, je to recept 195.
Kdyby to chtěl někdo vyzkoušet dejte vědět.
Read more : Mikrovlnka | Zobrazení : 5201 | Odpovědi : 0 | Fórum : Konzervace sklizně


Z čeho udělat špenát?

Ze špenátu, samozřejmě. Z lebedy nebo merlíku, z kopřiv a bršlice, zvláštěpak pospolu s medvědím česnekem. U různých zelenin i planých kytek bývá napsáno "listy se dají použít na špenát", tak bych tu chtěla udělat souhrnné téma, kde by ty "špenátové rostliny" byly všechny pohromadě.

(loboda, mrlík, pŕhľava, kozonoha, cesnak medvedí)
Read more : Z čeho udělat špenát? | Zobrazení : 27664 | Odpovědi : 13 | Fórum : Recepty z planých a netradičních rostlin - podle typu jídla


Šišáky (šišiaky) Scutellaria

Šišáky patří k hluchavkovitým (Lamiaceae). Celkem k rodu šišák (Scutellaria) řadíme asi 200 rostlinných druhů. U nás jsou domácí dva druhy, šišák vroubkovaný (Scutellaria galericulata L.) a šišák hrálolistý (Scutellaria hastifolia L.).

Šišák bajkalský Scutellaria baicalensis
Popis
Nízká trvalka, dorůstá do výšky 15-30 cm. Lodyhy se bohatě větví a jsou vystoupavé až poléhavé. Listy má křižmostojné, jednoduché, celokrajné a kopinaté. Koruna je zřetelně dvoupyská. Kvete koncem léta a na podzim nápadně modrými květy.
Výskyt
Šišák ...
Read more : Šišáky (šišiaky) Scutellaria | Zobrazení : 10562 | Odpovědi : 2 | Fórum : Léčivé rostliny


Reveně (rebarbory) Rheum

reveń kadeřavá Rheum rhabarbarum=R. undulatum
Vysoká až 2 metry, listy velké, zkrabacené se zvlněným brvitým okrajem, vejčité a mírně protaženýou špičkou, na bázi srdčité. Řapík s nevýrazným žlábkem, na vnější straně oblý bez výrazných rýh. Okvětní lístky žlutavé. Pěstovaná pro jedlé řapíky.
Tady najdete článek s obrázky, zdá se že tady je druh určený správně. hladký řapík

reveń bulharská Rheum rhaponticum
Vyskoká až 1,5 m, listy široce vejčité, mírně zkrabacené se zvlněným okrajem bez brv, ...
Read more : Reveně (rebarbory) Rheum | Zobrazení : 11398 | Odpovědi : 2 | Fórum : Tradiční zelenina


Lufa

lufa ostrohranná Luffa acutangula a lufa válcovitá Luffa aegyptiaca = Luffa cylindrica
Nezralé plody se jí jako zelenina, ze zralých se vyrábí žínky. Patří do příbuzenství okurek, ačokči, dýní a melounů mezi rostliny tykvovité.
lufa ostrohranná obrázky
článek
Read more : Lufa | Zobrazení : 11539 | Odpovědi : 2 | Fórum : Jedlé rostliny




Perlovka

Druh cibule (správně však patří k rodu česnek) Allium sativum subsp. ophioscordon. Někdy se uvádí pod jménem rokambol, ale to se někdy říká i šalotce.
http://www.floranazahrade.cz/200809/perlovka.htm

Pěstujete ji někdo?
Read more : Perlovka | Zobrazení : 10469 | Odpovědi : 1 | Fórum : Tradiční zelenina


Smrkové pivo

V originálním receptu je smrk černý Picea mariana, který se u nás nepříliš často pěstuje. Myslím, že by se dal použít i náš smrk ztepilý Picea abies. Recept je vyhrabaný odněkud ze starých woodcrafterských archivů a pravděpodobně je odněkud ze Setona.

Smrkové pivo
Do vařící vody dáme několik otýpek mladých smrkových větviček. Vaříme tak dlouho, až se začne oddělovat kůra. Přidáme oves a vodní suchary (opečený chléb). Sebereme pěnu, přidáme tolik cukru do hněda opraženého ...
Read more : Smrkové pivo | Zobrazení : 6283 | Odpovědi : 0 | Fórum : Domácí výroba alkoholu


 

Přihlásit se


Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933

cron