Právě je sob 21. čer 2025 9:48:32

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Merlík všedobr Chenopodium bonus-henricus

Chtěla bych se zeptat na merlík všedobr. U nás roste sem tam planě, posbírala jsem semínka a vysela, ale skoro nic mi nevzešlo. Zkoušela jsem setí z jara i na podzim, zahrnout i rozhodit po povrchu a jen přitlačit, ale moje pokusy byly k ničemu. Dříve se prý používal jako zelenina, je opravdu chutný. Roste na zanedbaných plochách spolu s kopřivami, ale protože takových ploch ubývá začíná z přírody mizet. Jinak mě nadchlo Vaše fórum, ...
Read more : Merlík všedobr Chenopodium bonus-henricus | Zobrazení : 20835 | Odpovědi : 7 | Fórum : Jedlé rostliny

Ivana - merlík všedobr nabízím

Nasbírala jsem letošní semena merlíku všedobru Chenopodium bonus-henricus a můžu se podělit. Jedlý a léčivý.
Read more : Ivana - merlík všedobr nabízím | Zobrazení : 6039 | Odpovědi : 2 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Bobek - náprstník červený nabízím

Pokud náááááhodou ještě nemáte na zahradě :
http://www.garten.cz/ei/sk/00303-01-naprstnik-cerveny/
tak dejte vědět ať sesbírám semena než se vysypou do trávy.
Je to krásná a bezůdržbová dvouletá kytka. A léčivá na předpis. Takže jedovatá :D Bezůdržbová je v tom smyslu, že pokud se na zahradě nepokoušíte o pseudoanglický trávník, tak se vám tam vysemení a vyroste sama.
Read more : Bobek - náprstník červený nabízím | Zobrazení : 4123 | Odpovědi : 0 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Mandragora

Zjara jsem dostala mandragoru. Zatím nevím kterou, v úvahu připadá mandragora lékařská (alias pokřín lékařský) Mandragora officinarum nebo mandragora podzimní Mandragora autumnalis. Rozlišovacím znakem je mimo jiné doba květu, podzimní kvete na podzim. Asi před měsícem mi zatáhla listy, tak jsem jí přesadila. Nikde jsem ale nenašla, jestli je to normální. Nemáte někdo zkušenosti?

mandragora lékařská - pěstování
mandragora lékařská obrázky (ale bacha, ten první obrázek je vlaštovičník
mandragora podzimní obrázky
Read more : Mandragora | Zobrazení : 38322 | Odpovědi : 15 | Fórum : Léčivé rostliny

Praktické aspekty výměn aneb o České poště a drahách

Podle mojí zkušenosti chodí v současné době zásilky poslané jako obyčejné psaní většinou do druhého dne. Zásilky poslané jako obyčejný balík jdou několik dní, někdy i víc než týden. Pozor na rozměry, na velikosti velmi záleží.

Obyčejné psaní standard (Obálka nebo nesložený kartónový lístek, pravoúhlého tvaru, s rozměry min. 14 x 9 cm, max. 23,1 x 16,4 x 0,5 cm.), do 50g 10 Kč. Vyhovuje obyčejná obálka, která má 11,4 x 16,2 cm anebo dlouhá ...
Read more : Praktické aspekty výměn aneb o České poště a drahách | Zobrazení : 27847 | Odpovědi : 8 | Fórum : Výměna rostlin, sazenic a semen

Althea - pravokořené ovocné stromky sháním

Ahoj, teprve začínáme tak na výměnu toho nemám moc co nabídnout - snad jen domácí vajíčka a za pár měsíců kozí sýry.
Ale nemáte, prosím, někdo navíc pravokořenné stromky jabloní, hrušku nebo třešeň?
Díky.
Read more : Althea - pravokořené ovocné stromky sháním | Zobrazení : 4317 | Odpovědi : 0 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Pupečník asijský - Gotu Kola

Zase se podělím o moje zkušenosti s ročním pěstováním Pupečníku asijského (Gotu Kola, Centella asiatica).
Rostlinu jsem získal koncem prázdnin 2009. V paměti jsem měl uloženo, že je to popínavá rostlina, rostoucí v nejnižším patře bažinatých oblastí. Pro zjednodušení péče o ní jsem jí proto zasadil do samozavlažovacího truhlíku. Pupečník začal báječně růst a rozrůstat se pěkně do šířky i hustoty habitu.
Obrázek
Byla radost jej sledovat a brzy jsem taky začal sklízet první lístky ...
Read more : Pupečník asijský - Gotu Kola | Zobrazení : 40917 | Odpovědi : 12 | Fórum : Léčivé rostliny

Ivana - sazeničky nabízím

Mám sazeničky nějakých rostlin na výměnu:

jestřabina lékařská Galega officinalis (léčivá)
šišák bajkalský Scutellaria baicalensis (léčivý - adaptogen)
dobromysl Origanum heracleoticum (prodává se pod názvem řecké oregáno, léčivá, vonná, koření)
levandule korunkatá Lavandula stoechas (venku spíš ne, je do -10, ale podle zpráv z netu některé zimy přežije i venku)

Nabídka platí jen než vyrostou, aby se dali posílat poštou.
Read more : Ivana - sazeničky nabízím | Zobrazení : 6209 | Odpovědi : 2 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Barvení kurkumou

Práškovaná kurkuma dělá sytou barvu, která drží i po vyprání. Pokus s kurkumou (barveno v únoru 2008, bez mořidla, vařeno v odvaru, na bavlněnou plínku):
kurkuma1.jpg

Detail:
kurkuma2.jpg
Read more : Barvení kurkumou | Zobrazení : 6354 | Odpovědi : 1 | Fórum : Barvení přírodními barvivy

Česnek medvědí Allium ursinum

Česnek medvědí Allium ursinum
Volně rostoucí česnek s širokými listy. Listy a cibulky jsou jedlé, má léčivé účinky podobné pěstovanému česneku. Kvete na jaře, v létě listy zvadnou a zatahují.
Obrázek
Read more : Česnek medvědí Allium ursinum | Zobrazení : 7760 | Odpovědi : 1 | Fórum : Jedlé rostliny

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933