Právě je ned 22. čer 2025 10:35:06

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Trkač?

Tedy něco o trkači.

O existenci tohoto, pro dnešní techniku již prehistorického vynálezu bří Montgolfiérů, známýchto vynálezem, který se týkal jiné tekutiny, tak o tom jsem se dozvěděl už od mého otce, když povídal o potížích těch, kdo pracují na vrcholu Sněžky, že teď jim tam zamrzla voda v potrubí, protože jim motorové čerpadlo žene vodu rovnoměrně a jen když je potřeba. pak se čerpadlo vypne a tak si ta voda v klidu mrzne. Dokud ...
Read more : Trkač? | Zobrazení : 29653 | Odpovědi : 9 | Fórum : Technika, stavby, technologie, řemesla

Kohoutek luční (kukučka) Lychnis flos-cuculi

kohoutek luční Lychnis flos-cuculi
Známá luční rostlina s léčivými účinky. Podrobně článek. Kořen obsahuje saponiny a používá se místo mýdla.
Lychnis_flos-cuculi_k.jpg
Read more : Kohoutek luční (kukučka) Lychnis flos-cuculi | Zobrazení : 7015 | Odpovědi : 0 | Fórum : Léčivé rostliny

Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides

rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides
Známý keř, u nás často pěstovaný. Posilující účinky, někdy počítám mezi adaptogeny, vysoký obsah vitamínu C. Léčivý. Kdybyste někdo znali efektivní způsob na sklizeň plodů, dejte vědět.
článek
Hippophae_rhamnoides.jpg
Hippophae_rhamnoides_p.jpg
Read more : Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides | Zobrazení : 34426 | Odpovědi : 13 | Fórum : Netradiční ovoce

Podběl léčivý Tussilago farfara

podběl léčivý Tussilago farfara
Jedlé květy, poupata a mladé listy, mají anýzovou chuť. Listy se po uvaření mají opláchnout, jinak jsou hořké. Ze sušených květů a listů se připravuje čaj. Usušené listy a spálené na popel se používají místo soli. Tenký kořen se kanduje v cukru. Rostlina je léčivá. Plsť ze spodní strany listů se používá jako výplňový materiál, zabalená do hadru, namočená v ledku a usušená na slunci tvoří vynikající troud. Listy se přidávají ...
Read more : Podběl léčivý Tussilago farfara | Zobrazení : 22265 | Odpovědi : 9 | Fórum : Jedlé rostliny

Keřkovské rohlíčky

Mám je ráda a chtěla bych je pěstovat. Máte někdo zkušenosti?
Read more : Keřkovské rohlíčky | Zobrazení : 13163 | Odpovědi : 3 | Fórum : Tradiční zelenina

Klíčení pistácie

1. várka 10 ks
Jedno semeno prázdné, jedno se rozpadlo na dvě půlky.
Postupně jsem vyhodil další čtyři semena pro mazlavost.
Jedno vyklíčilo a už je v zemině (co se s ním děje tam ví čert), jedno začíná klíčit a ostatní dvě taky vypadají nadějně.

2. várka 10 ks
Vyhodil jsem dvě semena. Jedno se rozteklo, jedno zplesnivělo.

Příští týden dám naklíčit zbytek.
Read more : Klíčení pistácie | Zobrazení : 8291 | Odpovědi : 2 | Fórum : Množení rostlin

Miss kompost

Zajímavá soutěž na Ekodomov.
Read more : Miss kompost | Zobrazení : 5517 | Odpovědi : 0 | Fórum : Zajímavé akce a projekty

Molice a smutnice

Rostlina Ibicella lutea, synonyma Martynia lutea, Proboscidea lutea
České jméno nemá, v angličtině jí říkají Devil´s Claw, v překladu ďáblův spár. Pochází z Jižní Ameriky (Argentina, Paraguay, Uruguay, jižní Brazílie).
martas píše:Nevěřil jsem že mě ibicea zbaví smutnic a molic ale je to pravda.Má takové velké a lepkavé listy.A ty molice něčím přitahuje.Krouží kolem ní a nakonec se přilepí.Nejvíc je přitahuje když kvete tím svým žlutým květem.Do skleníku nebo foliáku stačí jedna rostlina a máš od ...
Read more : Molice a smutnice | Zobrazení : 61183 | Odpovědi : 30 | Fórum : Ochrana rostlin proti breberkám

Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

rosička krvavá Digitaria sanguinalis
Tráva nižšího vzrůstu, lichoklasy prstovitě rozložené. Jako obilnina se pěstuje především v západní Africe a na suchých místech v Americe, zejména pro pastvu. Z obilek se dělá mouka. Kdysi i u nás pěstovaná jako obilnina. Roste na písčitých místech, úhorech, v zahradách, na železnici, ve dlažbě.
Obrázky
Read more : Rosička krvavá Digitaria sanguinalis | Zobrazení : 17107 | Odpovědi : 6 | Fórum : Obilniny

Ježatka kuří noha Echinochloa crus-galli

ježatka kuří noha Echinochloa crus-galli
Jednoletá tráva, v tropech pěstovaná jako potravina místo rýže. Semena se praží na kávu. Jedlé jsou i mladé výhonky. U nás běžný druh, často pokládaný za "plevel". Léčivá, jinde používaná na zúrodnění zasolených a alkalických půd. Rod ježatka má kolem 20 druhů, podobně se používá i ježatka obilní Echinochloa frumentacea.
Echinochloa_crus-galli.jpg
Read more : Ježatka kuří noha Echinochloa crus-galli | Zobrazení : 24279 | Odpovědi : 4 | Fórum : Obilniny

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933