Právě je ned 22. čer 2025 14:11:27

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Pařeniště

Read more : Pařeniště | Zobrazení : 4928 | Odpovědi : 0 | Fórum : Množení rostlin

SLIVOŃ

Mám velice dobré zkušenosti s bulharskou odrůdou Valievka, je vyšlechtěná na konzum a sušení, zraje 14 dní před Domácí švestkou. Je tolerantní k šarce, velikostí se blíží odr. Stanley ale předčí ji chutí. Štěpovaná na podnoži St. Julien plodí už ve školce. A z choulostivé odr. Mirabelka Nancyská byla vyšlechtěná odr. Opal, zraje poč. září. Okrově zbarvený plod má růžověfialové líčko. Má dosti pevnou slupku a netrpí tedy tolik moniliozou, chuťově vynikající. Jenže šibal školkař ...
Read more : SLIVOŃ | Zobrazení : 18988 | Odpovědi : 2 | Fórum : Odrůdy hodné doporučení

Zelené střechy

Na začátku biozahradničení jsem pěstovala rozchodníky pro ing. Horského, fy Tukan se sídlem ve Vonoklasích u Prahy. Střechy dělal moc pěkně, jedna je ve Strakově Akademii, další v Táboře na rezidenci zdejší soudní exekutorky. Nakupují u mě v tržnici a každoročně děkují, když to rozkvete. Mám sortiment asi 30 kultivarů rodu Sedum ale sadbu nevyrábím, jen kdyby si někdo objednal. Pan Horský bral dodavatele dost u ,,úst". Nejrychleji se rozrůstá S.spurium, sexangulare a floriferum, krásně ...
Read more : Zelené střechy | Zobrazení : 54686 | Odpovědi : 11 | Fórum : Technika, stavby, technologie, řemesla

Prunus mume

Martasi, dozrávají u nás plody?
Read more : Prunus mume | Zobrazení : 22049 | Odpovědi : 8 | Fórum : Netradiční ovoce

Ume "ocet" a nakládání

Ume ocet není ocet, vzniká při nakládání plodů, které se označují jako "ume švestky" nebo "meruňka ume" (obojí je správně, neboť ume neboli umeboshi je rod Prunus.
Nemáte někdo recept jak přesně se to dělá? Hledala jsem na netu, zatím jsem nic nenašla.
Read more : Ume "ocet" a nakládání | Zobrazení : 13263 | Odpovědi : 2 | Fórum : Konzervace sklizně

Šarka

sklenka píše:Martine, výmladků domácí švestky mám plnou zahradu, jenže problém je v tom, že mají šarku a plodí použitelné plody, jen když je vysloveně švestkový rok. Pak mám ale dva staré stromy s nějakou odolnou odrůdou, které nesou pravidelně velké vynikající ovoce, na listech je šarka patrná, ale na plodech nejsou po deformacích ani stopy a švestky vydrží na stromě až do mrazů - a pak jsou samozřejmě nejsladší a nejlepší. Podle mě musejí být ...
Read more : Šarka | Zobrazení : 13135 | Odpovědi : 5 | Fórum : Choroby rostlin

Kuklíky Geum

kuklík městský Geum urbanum
Velmi běžná rostlina. Mladé listy jsou jedlé. Květy mají podle pfaf příchuť skořice (to jsem nezkoušela). Kořen se používá na nápoj. Čerstvý nebo sušený kořen má chuť po hřebíčku (to mám vyzkoušené) a používá se na ochucování masa a jídel. Sušený kořen se používá do prádelníku proti molům, mimo jiné obsahuje kolem 9% taninu.
Geum_urbanum_k.jpg

Geum_urbanum_l.jpg

kuklík potoční Geum rivale
Také pěstovaný v ...
Read more : Kuklíky Geum | Zobrazení : 6166 | Odpovědi : 0 | Fórum : Jedlé rostliny

Klíčení jinanu dvoulaločného

jinany_kliceni.jpg
Read more : Klíčení jinanu dvoulaločného | Zobrazení : 33093 | Odpovědi : 17 | Fórum : Množení rostlin

Tomely Diospyros

Read more : Tomely Diospyros | Zobrazení : 16336 | Odpovědi : 6 | Fórum : Netradiční ovoce

Jam.Dioscorea batatas

Nejotužilejší jam.Dá se pěstovat i ve střední evropě.Hlízy jsou velké jako pěst červené barvy.Možno pěstovat u plotu pne se jako svlačec.Na množení se používají pupenové hlízy.Mám jich velké množství jestli někdo chce at se ozve.
Read more : Jam.Dioscorea batatas | Zobrazení : 47834 | Odpovědi : 15 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933