Právě je ned 22. čer 2025 20:37:33

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Hrachor hlíznatý (ořeška) Lathyrus tuberosus

hrachor hlíznatý (dříve hrachor ořeška) Lathyrus tuberosus
Běžná vikvovitá rostlina, má jedlé hlízky, kulovité nebo vejcovité. Roste na mezích, u cest, na náspech, od nížiny do pahorkatiny.
hrachor_hliznaty.jpg
Read more : Hrachor hlíznatý (ořeška) Lathyrus tuberosus | Zobrazení : 18485 | Odpovědi : 6 | Fórum : Jedlé rostliny

F1

Semena kultivarů označovaných jako F1 (nebo hybridní osivo) se pro semenaření příliš nehodí. Proč je tomu tak? F1 znamená první filiální generaci (synovskou), takové osivo vzniklo zkřížením dvou různých odrůd, geneticky stabilních (rodiče se v genetice označují P). Zkřížením se projeví takzvaný heterózní efekt (robustnější rostliny), takže většinou dávají vyšší výnos. V dalších generacích (F2, F3) se budou ve vlastnostech štěpit - nepodrží si své vlastnosti, oceňované u svých F1 rodičů neboť nejsou geneticky stabilní. ...
Read more : F1 | Zobrazení : 9445 | Odpovědi : 3 | Fórum : Semenaření

Roubování

O roubování jsem kdysi poměrně dost psal v článku Pěstování citrusů. Většina v něm popsaných způsobů roubování se dá použít i na jiné věci, nejen na citrusy. Na ovazování se mi nejvíc osvědčila PVC roubovací páska, kterou jsem si řezal speciálně upraveným nástrojem na třetiny (původní šířka byla leda na tlusté stromky). Je mnohem pružnější než lýko a chrání roubované místo před vysycháním. Na zatírání řezných ploch jsem používal latexovou bílou barvu bez toxických konzervačních ...
Read more : Roubování | Zobrazení : 34057 | Odpovědi : 15 | Fórum : Množení rostlin

Zpravokořeňování

Bobku, ač jsem biolog, netuším co tento termín znamená. Je mi samozřejmě jasné vegetativní a generativní rozmnožování, jakož i roubování a i toto téma (hlavně asi teorii) sem dám.
Můžeš mi prosím teď vysvětlit, co znamená to zpravokořeňování?
Read more : Zpravokořeňování | Zobrazení : 61834 | Odpovědi : 32 | Fórum : Množení rostlin

Krvavec menší a krvavec toten - recepty

Recept ze stránky Lindy Gilbert
Cibulová, kukuřičná a bramborová polévka s pyré z krvavce menšího
4 porce
Bohatá polévka s osvěžujícím akcentem krvavce menšího

3 lžíce másla
3 velké žluté cibule
3 a půl šálku kuřecího vývaru
1/4 lžičky muškátového květu
1 a půl až 1 a třičtvrtě šálků mléka
3 střední červenohnědé brambory, oloupané a nakrájené
1/2 lžičky drceného česneku
Jádra ze 2 žluté klasů kukuřice
sůl a pepř
1/3 šálku listů krvavce menšího ...

Netiketa

"Netiketa je soubor pravidel a zásad slušného chování v prostředí počítačových sítí a elektronických komunikací. Konkrétní obsah těchto pravidel a zásad se vyvinul v době akademické minulosti Internetu, a bez zásadnějších změn platí i dnes, kdy je Internet v rukou komerční sféry a používá se i pro komerční účely a na komerční bázi. Pravidla netikety by však měla být dodržována i mimo Internet."

Motto:
Ani při elektronické komunikaci, ať již v rámci Internetu, například elektronickou ...
Read more : Netiketa | Zobrazení : 13287 | Odpovědi : 0 | Fórum : Netiketa

Zkušenosti s firmami

Poznámka amožná i můj subjektivní pocit: nemám moc dobré zkušenosti s osivy firmy AEV
Read more : Zkušenosti s firmami | Zobrazení : 27355 | Odpovědi : 11 | Fórum : Kde sehnat....

Odkazy o semenech

Orientační doby sběru semen, způsob jejich ošetření a výsevu http://dendro.mojzisek.cz/tab5.php
Read more : Odkazy o semenech | Zobrazení : 5152 | Odpovědi : 0 | Fórum : Semenaření

Výnosy hub

Obecně: 30 kg m2, 4 sklizňové vlny. Zdroj Druhy,složení, stravitelnost a výživná hodnota hub, diplomová práce

Hlíva ústřičná na dřevě: okolo 20% hmotnosti dřeva. Zdroj: Planeta hub

Hlíva ústřičná: 10-15% substrátu, špičkové pěstíry 15-18%, francouzské kmeny 20% Zdroj: Pěstování jedlých hub
Read more : Výnosy hub | Zobrazení : 6439 | Odpovědi : 1 | Fórum : Výnosy a sklizeň

Martas - vanilku nabízím

Dnes jsem nařízkoval vanilku 6řízků je k mání.
Read more : Martas - vanilku nabízím | Zobrazení : 20943 | Odpovědi : 12 | Fórum : Archiv výměn rostlin

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933