Právě je pon 23. čer 2025 1:11:58

News News of Biozahrada

Site map of Biozahrada » Fórum : Biozahrada

Fórum o biozahradách, ekozahradách, rostlinách a zahradních zvířatech

Sinice a řasy v potravě člověka

Tato výstava bude k vidění 11.2 - 28.3.2010 v muzeu v Prostějově. Výstava o řasách a jejich použití v kuchyni je putovní, autorkou je RNDr. Olga Skácelová Ph.D. Zabývá řasami profesionálně v hydrobiologické laboratoři Moravského zemského muzea v Brně.
Recepty z vernisáže výstavy (v Mělníku v září 2008) naleznete na Jitřní zemi ve článku
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty
Read more : Sinice a řasy v potravě člověka | Zobrazení : 4901 | Odpovědi : 0 | Fórum : Archiv klubu

Dužistopka sladká Hovenia dulcis

Petro, pěkně prosím, napiš mi o ní něco. Díky.
Read more : Dužistopka sladká Hovenia dulcis | Zobrazení : 140165 | Odpovědi : 80 | Fórum : Netradiční ovoce

Co budete letos sít a sázet?

My toho budem sázet opravdu hodně - téměř všechno co chceme.
Zatím máme jen ibišek, kalinu, juku, mahonii, staré jabloně, rybáz, maliny, vrby, zbytek máty a dobromysli a z dalších rostlin jen volně rostoucí jako rozrazíil potoční, vratič, třezalku, řepík, tužebník, kostival, merlík všedobr, mochnu stříbrnou.
Z našich stávajících pozemků budeme přesazovat arálii, eleuterokok, jinan, schizandru, moruši a z rostlin třapatku, šišák a ty nejběžnější léčivé druhy jako šalvěj, meduňku a další.
Z opuštěných zahrádek ...
Read more : Co budete letos sít a sázet? | Zobrazení : 29821 | Odpovědi : 18 | Fórum : Archiv pokecu

Rostliny z knihy Rajská zahrada

APIOS AMERICANA, sháním tuhle popínavku 3-4m - jedlé hlízy, někde uvádějí i semena, kvete růžově a voní po fialkách, nadzemní část v zimě odumírá. Už jsem o ní četla v tuším v knížce "Rajská zahrada" a teď se o ní znovu velmi hezky vyjadřuje J.Svoboda ve své nové knížce. Ale na internetu ani zmíňka kde by se dala sehnat. Budu moc ráda když někdo poradí.
Read more : Rostliny z knihy Rajská zahrada | Zobrazení : 62858 | Odpovědi : 33 | Fórum : Kde sehnat....

Kozí brada porolistá

Tragopogon porrifolius je fialově kvetoucí příbuzná našich kozích brad. Mimochodem jedlý je i kořen kozí brady luční, která roste jak už název napovídá na louce. Máte ji někdo? Taky bych ji chtěla.
Článek o pěstování
Read more : Kozí brada porolistá | Zobrazení : 37609 | Odpovědi : 12 | Fórum : Netradiční zelenina a koření

Proč jsem to udělala takhle

Někteří z vás mi doporučovali, abych příspěvky doporučující pesticidy, jinou chemii nebo příspěvky lidí odlišných názorů slibující bouřlivé a nepříliš respektující diskuse o tom, čí názor je správný mazala bez dalších komentářů.

Popravdě chápu nechuť členů k podobným diskusím, kterých se dá na síti najít opravdu mraky a kde se to často hemží urážkami a osobním napadáním. Chápu velmi dobře i všechny ty členy, kteří to pokládají za ztrátu času. Život je fakt hodně krátkej ...
Read more : Proč jsem to udělala takhle | Zobrazení : 20713 | Odpovědi : 6 | Fórum : Polemiky

Zkoumání života a úcta k němu

Celé tohle fórum je pojaté jako hobby,nikdo tu není opravdu soběstačný.Nikdo není zcela odkázaný jenom na svoji produkci.Vždy máte možnost jít si koupit jídlo.Pokud by jste byly opravdu závislí jenom na svoji úrodu,pak nebude sedět a koukat jak vám mizí úroda.Uděláte vše pro její záchranu,protože nemáte jinou možnost.
Read more : Zkoumání života a úcta k němu | Zobrazení : 40549 | Odpovědi : 13 | Fórum : Polemiky

Barvení látek rostlinnými barvivy

Zkoušela jsem barvičky z některých rostlin, většinou bez moření. Toto je například kurkuma a třezalka.
Mnoho příspěvků a zkušeností s barvením rostlinnými barvivy je na fóru livinghistory.
kurkuma.jpg
třezalka.jpg
Read more : Barvení látek rostlinnými barvivy | Zobrazení : 50660 | Odpovědi : 17 | Fórum : Barvení přírodními barvivy

Topůrka a násady k nářadí

yaw píše:Podle mé osobní zkušenosti je nejlepší dřevo na topůrko z limby. Vlastním v tomto provedení sekeru od firmy Hultafors ze souhvězdí slávných švédských firem vyrábějících ještě ručně sekery Wetterling, Gransfors, Hultafors. Od té doby co jsem si jí pořídil se mi nechce ani jinou sekat. Fiskars je příliš Hi Tech a v lese to prostě není ono...pocitová záležitost, prostě limbové sedí vruce, je správně pružné a při tom dostatečně tuhé a pevné. Jinak v našich ...
Read more : Topůrka a násady k nářadí | Zobrazení : 13431 | Odpovědi : 0 | Fórum : Nástroje - výroba, údržba a opravy

Permakultura, výnosy, Holzer

Několik dní vedeme doma diskuse o pěstování různými způsoby. Narazili jsme na několik okruhů, jedním z nich je porovnání výnosů při intenzívním pěstování (tak zvané zemědělské velkovýrobě), při pěstování na zahradě (takové to rozšířené: pikýrování, okopávání, rychlení, zalévání a všechno tohle) a při pěstování v permakultuře.
Zajímalo by mě porovnání jednak výnosů, jednak dodatkové energie (to je práce a také náklady na přidávaná hnojiva, případně další chemii, pohonné hmoty apod.). Zjednodušeně porovnání cena/výkon.

Nevíte někdo, ...
Read more : Permakultura, výnosy, Holzer | Zobrazení : 45001 | Odpovědi : 20 | Fórum : Permakultura

Přihlásit se

Statistiky

Celkem příspěvků 8678 • Celkem témat 1191 • Celkem členů 933