Protože naše zahrada je k pěstování čehokoli prostě nevhodná, tak jsem hledala alternativu. Samozřejmě nějakou ne moc finančně náročnou. No a zatím nejlepší co se mi povedlo jsou samozavlažovací květináče z barelu. Postup by měl být zřejmý z přiložených fotek. Barely mi poskytla jedna z dodavatelských firem za symbolickou cenu, nechci psát která, ale jiné mi rozhodně vyhovovat nechtěly

Barel se naplní normální hlínou s přídavkem humusu (kompostu), jen si dávám pozor, aby do hrdla, které vzlínáním zavlažuje celý barel, šla spíš drobnější humózní část (ne kameny, větvičky a podobné).
Kytky v tom rostou jak divé, zatím jsem do toho strkala spíš okrasné, moc si v tom libovala Jiřinka, kterou mi žrali slimáci tak, že nemohla vůbec vyrůst, v létě po přesazení krásně obrostla a dokonce kvete. Podobně se to líbí chryzantémě.
Zkoušela jsem tam dát cibuli a na tu to bylo moc vlhké (asi), byly to takové jakési pomřelé zbytky, ale rostly celý rok, tak to možná bylo "nevhodnou" sadbou. Na příští rok mám nachystané jahody (jedny zakořeňovaly letos, tak doufám v pěknou úrodu napřesrok).
Nahrazuji s nimi květníky kolem baráku, které se ve vedrech musely denně zalévat a další chystám právě na terasu, doufám že vláha z barelu květinám pomůže vyrovnat se s drsnými podmínkami naší terasy (sluníčko a vítr). Do většiny chci dát zeleninu, zkusím asi i mrkev.
Tady jak vypadá ta "zkomírající" jiřinka, má tam i tu chryzantému, vypadaly že sotva přežijí, tak jsem je tam strčila dohromady. Vlevo levandule a vpravo je myslím rukola.
Ještě na ně plánuju doplnit převis proti slimákům (tu jiřinku mi teď trochu ožrali, ale už je dost velká aby jí to nevadilo) a taky ty květináče nějak opěknit, asi nějakým plůtkem z větviček.