Rouby velkoplodého hlohu+kalísie vonná sháním

Zde jsou již neaktuální příspěvky ohledně výměn.

Rouby velkoplodého hlohu+kalísie vonná sháním

Příspěvekod andela » ned 13. úno 2011 21:43:42

Ráda bych sehnala nějaký hloh s chutnými plody: na starých odrůdách se dal sehnat velkoplodý čínský hloh peřenoklanný, teď ho ale pan Pešek nemá skladem. Další možností je narazit na nějaký místní velkoplodý hloh (Crataegus x macrocarpa), což je nejednoznačná a dost proměnlivá kategorie. Jestli tomu dobře rozumím, tento hloh vznikl křížením několika různých druhů hlohů a vyskytuje se v nejrůznějších formách ve volné přírodě. Neobjasnila bys mi to, Ivano, prosím trochu? :) Já zkoušela v přírodě ochutnávat nejrůznější hlohy, některé měly i větší plody, chutné mi ale nikdy moc nepřišly (takové moučnaté, nevýrazné chuti spíš do sladka než kysela). Nemáte s tím někdo zkušenost? Nebo srovnání obou těchto hlohů, co se týče chuti? Stačily by mi rouby, které bych naroubovala na obyčejný hloh, který mi tu roste.
Akutně sháním kalísii vonnou (Callisia fragrans). Nevím, jestli se dá koupit běžně v zahradnictvích, tady v okolí ji nikde nemají :x . Nabízí ji např. zahradnictví Kruh v Jilemnici, jenže to je od nás dost daleko a poslat poštou bych si ji nechala, až bude tepleji.. Množí se prý listovými růžicemi, které zakoření ve vodě a je nejlepší je odebírat v březnu..
Zdravím Andela
andela
člen korespondent

Re: Rouby velkoplodého hlohu+kalísie vonná sháním

Příspěvekod Alena » ned 13. úno 2011 22:02:31

Andelo, jestli ti to trochu pomůže, tak na hloh peřenoklaný jsem narazila tady http://www.nospolek.cz/eshop/?p=product ... me=hloh-peřenoklaný-´lin-yidabin-xing´ Taky o něm dumám.
Hlohy z přírody taky občas ozobávám, když na ně narazím. Mně chutnají, ale je fakt, že jsou i lepší věci :)
Alena
člen korespondent

Příspěvekod Hanča » ned 13. úno 2011 22:21:36

Andělo, jestli to máš do Prahy blíž než do Jilemnice, kalísii mají v nabídce také Krulichovi.
http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/vy ... l%C3%ADsie
Hanča
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » ned 13. úno 2011 23:21:11

Kalísii mám, na výměnu bude možná koncem roku.
Odpověď na otázku v tématu Hlohy.
Ivana
Administrátor

Zpět na Archiv výměn rostlin