yaw píše:... Babmbus
. Ještě teď je zelený a za rok se mu tam vytvořilo pořádný 2metrový roští. To by tě u té Sázavy možná i z té tvé chaloupky vystrnadilo. Praktické zkušenosti s ním nemám, ale na netu píší, že se množí odkopky od jara do léta, a že je vhodný na živé ploty, existují mrazuvzdorné druhy (do -20°C).
O Bambusy se snažím už delší dobu, letos jsem si dokonce hrál s výsevy. Prakticky mám vyzkoušen hlavně druh Fargesia (Semiarundinaria) nitida, který jsem měl na zahradě asi 20 let. Než mi vykvetl a odešel do bambusového nebe. Teď už je prý nová generace, která by měla zase vydržet asi 50 let, než vykvete. Ještě jsem si ji znovu nepořídil, i když se na to chystám. Dokáže udělat dekorativní houští, vysoké až 4 metry. Co jsem ji měl, tak jí snad jen jednou trochu namrzly listy.
Teď mám po jednom trsu Phyllostachys nuda a parvifolia, oba na mlýně přežily po přesazení už dvě zimy vcelku bez problémů. Sasa palmata je výběžkatý druh, který se velmi rychle rozrůstá dlouhými podzemními oddenky. U nás ale snadno namrzá nadzemní část. Oddenek ale přežije bez problémů. Na rozdíl od popisu v literatuře mi tento druh dorůstal do výšky necelého metru.
Letos jsem vysel dva druhy, Phyllostachys rubromarginata a kwangsiensis. Semenáčky obou druhů jsou teď asi 20 cm vysoké, několik P. rubromarginata jsem nechal venku a zbytek přezimuji v domě. Příští rok se uvidí.
(
Možná je to na samostatné téma Bambusy. Ale kam s nimi? Tipoval bych Rostliny, ale ty mají v popisu "jedlé, léčivé, ovocné i jiné stromy", ale když bambusy nejsou stromy (spíš trávy) a jedlé jsou taky jen některé... )