Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

Látky obsažené v rostlinách z chemického hlediska, jejich účinky, doporučení ke konzumaci.

Re: Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

Příspěvekod sklenka » pon 28. úno 2011 22:07:44

Ivano, díky moc!
sklenka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 222
Registrován: sob 02. led 2010 23:27:39
Bydliště: Voticko

Re: Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

Příspěvekod jenstep » úte 11. lis 2014 12:13:10

Hmm... tak nevím...

Bolševník obecný (Heracleum sphondylium) sbírám už pár let jako zeleninu, sušený do polévky nahradí nať celeru.
Syrové nerozvité okolíky také nechutnají špatně, z každé rostliny trochu jinak. Jedna hrst(ka) navíc působí příjemně sedativně
a častější používání má i další zajímavé účinky. Dříve byla rostlina běžně používána v kuchyni,
ve východní Evropě místy i dnes. Říká se jí tam Bolševník borščový. Víte, co je boršč?

A ještě poznámka k Bolševníku velkolepému: "taky sme se jako kluci mydlili těma zelenejma klackama, až z nich šťáva stříkala.
Jednou se mně to dostalo do voka, hodně to štípalo, skoro sem brečel. Ale než sem došel domů, tak to bylo dobrý."

Tak nevím...
jenstep
nový člen
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát 07. lis 2014 12:38:10

Re: Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

Příspěvekod Ivana » pát 14. lis 2014 10:05:12

Ale já vím.
My jsme jako děti z bolševníku velkolepého dělali trubky a foukali do toho. Tak zvláštně to vonělo. Nepamatuju si, že by nám z toho někomu něco bylo. Před několika lety jsem se prošla bez ponožek po čerstvě pokosené zahradě, kde rostl bolševník obecný a vyrazili mi puchýře a vyrážka, které jsem se nemohla zbavit několik měsíců. I poté, co se to zahojilo mi zůstaly na kůži dlouhou dobu hnědé fleky (fotka těch puchýřů je i v tomto vlákně v jednom z předchozích příspěvků). Takže to není 100% jistota, ale pravděpodobnost. Vyrážky jsou ovšem tak hnusné a dlouhodobé, že jsem si jistá, že varování je plně na místě.
Boršč je ruské jméno bolševníku a z toho odvozený název pro typ polévky, ale do borščů se dneska nedává, v Rusku z receptů už vymizel. Baršč je polské jméno bolševníku a taktéž polévky, a přestože se v Polsku vaří baršč většinou už z červené řepy, ještě se dají najít recepty na baršč z baršča.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Obsahové látky v rostlinách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron