Stránka 2 z 2

Re: Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

PříspěvekNapsal: pon 28. úno 2011 22:07:44
od sklenka
Ivano, díky moc!

Re: Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

PříspěvekNapsal: úte 11. lis 2014 12:13:10
od jenstep
Hmm... tak nevím...

Bolševník obecný (Heracleum sphondylium) sbírám už pár let jako zeleninu, sušený do polévky nahradí nať celeru.
Syrové nerozvité okolíky také nechutnají špatně, z každé rostliny trochu jinak. Jedna hrst(ka) navíc působí příjemně sedativně
a častější používání má i další zajímavé účinky. Dříve byla rostlina běžně používána v kuchyni,
ve východní Evropě místy i dnes. Říká se jí tam Bolševník borščový. Víte, co je boršč?

A ještě poznámka k Bolševníku velkolepému: "taky sme se jako kluci mydlili těma zelenejma klackama, až z nich šťáva stříkala.
Jednou se mně to dostalo do voka, hodně to štípalo, skoro sem brečel. Ale než sem došel domů, tak to bylo dobrý."

Tak nevím...

Re: Jedovatost čeledi mrkvovité (miříkovité)

PříspěvekNapsal: pát 14. lis 2014 10:05:12
od Ivana
Ale já vím.
My jsme jako děti z bolševníku velkolepého dělali trubky a foukali do toho. Tak zvláštně to vonělo. Nepamatuju si, že by nám z toho někomu něco bylo. Před několika lety jsem se prošla bez ponožek po čerstvě pokosené zahradě, kde rostl bolševník obecný a vyrazili mi puchýře a vyrážka, které jsem se nemohla zbavit několik měsíců. I poté, co se to zahojilo mi zůstaly na kůži dlouhou dobu hnědé fleky (fotka těch puchýřů je i v tomto vlákně v jednom z předchozích příspěvků). Takže to není 100% jistota, ale pravděpodobnost. Vyrážky jsou ovšem tak hnusné a dlouhodobé, že jsem si jistá, že varování je plně na místě.
Boršč je ruské jméno bolševníku a z toho odvozený název pro typ polévky, ale do borščů se dneska nedává, v Rusku z receptů už vymizel. Baršč je polské jméno bolševníku a taktéž polévky, a přestože se v Polsku vaří baršč většinou už z červené řepy, ještě se dají najít recepty na baršč z baršča.