Jitrocelový (skorocelový) sirup

Výroba domácích mastí, olejů, mazání a dalších přípravků.

Jitrocelový (skorocelový) sirup

Příspěvekod Fazole » stř 13. říj 2010 9:57:36

Nadrobno nakrájené lístky jitrocele kopinatého (ten úzký dlouhý) pěchuju do sklenice střídavě s vrstvami cukru. Druhý a třetí den dopěchovávám čerstvé, dost to klesne. Na slunném okně to pustí šťávu, nechávám na teple, dokud lístky nezhnědnou. Je potřeba vychytat chvíli, kdy už zhnědly, ale ještě to nekvasí. Vymačkám sirup přes kapesník a ukládám v šroubovací lahvičce do lednice. Trvanlivost netuším, moji bližní mi na to chodí.

Totéž prý jde s kopřivami, chystám se vyzkoušet.
Fazole
člen korespondent
 
Příspěvky: 58
Registrován: čtv 30. zář 2010 21:06:23

Re: Jitrocelový sirup

Příspěvekod Ivana » stř 13. říj 2010 10:03:27

Aha, tak já jsem ho nenakrájela a zkvasilo mi to. Příště vyzkouším podle tvého receptu.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jitrocelový sirup

Příspěvekod yaw » stř 13. říj 2010 17:20:53

Ahoj,
myslím, že to není o krájení. Když dáš více cukru(konzervace cukrem), tak by to snad ani zkvasit nemělo. Dělám to tak 30 let a zatím mi to nikdy nezkvasilo. Je fakt, že se to ale musí opravdu pěchovat (vytlačení vzduchu), nejlépe nějakým dřevěným kolíkem asi o průměru 3 cm.
yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Jitrocelový sirup

Příspěvekod Ivana » stř 13. říj 2010 17:56:09

Asi jo. Já jsem to tenkrát měla hodně suchý a cukr se nechtěl rozpouštět, bylo tam málo vody. To pak rádo plesniví nebo kvasí.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty na léčivé přípravky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron