Bobku, dobrý
S medem jsem to ještě neslyšela. Já rány na oddencích zasypávám práškem z dřevěného uhlí, to docela funguje.
Bohužel jsem v pátek po návštěvě zahradnictví zjistila, že jsem střevo nad střeva a všechny jsem vás mystifikovala ohledně určování pivoněk: pivoňka bělokvětá (paeonia lactiflora, je to ta čínská) byla ta s víc vystřiženými, špičatými lístky (kterou jsme si díky mému "určení" všichni vzali), naopak pivoňka lékařská (paeonia oficinalis) má lístky trochu dokulata, méně vystřižené. Je to přesně naopak, než jsem říkala, a tímto se vám všem hluboce omlouvám, protože jste si (včetně mě) kvůli mně vzali tu špatnou. Omyl vznikl tak, že moje domácí lactiflora rostoucí na otevřeném prostranství je v jiném stádiu rašení než byly ty Ivaniny (vykopané z džungle), tudíž měla podstatně širší listy - jako ta lékařská. Věděla jsem, že se to podle listů pozná, ale zjevně jsem si to nezapamatovala dobře - hledala jsem odlišnou od té, co mám doma, a že by prostě mohla být o pár týdnů napřed, mě nenapadlo. Každopádně když jsem je teď viděla v zahradnictví vedle sebe, je to úplně jasné. Velice se kaju, sypu si popel na hlavu a při příštím srazu máte plné právo mě zakousnout.