Tohle je věčné téma... Taky to řeším už řadu let. Zkoušela jsem záhony a trávník(na mrňavé zahradě jsou kočičince obzvlášť nepříjemné) sypat chilli a pepřem, odpuzovačem psů a koček - bylo jim to tak leda pro srandu, záhony zakrývat netkanou textilií - ukázalo se, že ji mimořádně milují a jakmile někde leží, ihned ji použijí jako klozet, takže za pár dní je komplet roztrhaná a záhon pod ní udupaný. Zbyly mi dvě metody, které se ukázaly jako nejúčinnější - buď osetý záhonek hustě poházím trnitými větvičkami z angreštů a růží (myslím fakt hustě

, jinak číči využijí každé volné místečko k vys...., pardon, vyměšování

), nebo kolem záhonu ve vzdálenosti tak 20cm od sebe zapíchám klacíky a kolem nich křížem krážem přes záhon tak 10cm nad zemí natáhnu nějakou pevnou černou nit. Tohle se navíc osvědčilo i na jahody proti kosům. Na nic lepšího jsem zatím nepřišla.
Taky jim velmi vyhovují rostliny s jemnými dlouhými listy jako pažitka, snědek, modřence, denivky... - asi je to příjemně šimrá do pozadí. Takže ty chráním různými vetvičkami nebo drátěnými poklopy. Kočičinec v pažitce není nic příjemného.