Slimáci

Co se dá dělat na biozahradě s živočichy které nechceme? Týká se větších živočichů, na hmyz je téma breberky.

Re: Slimáci

Příspěvekod sklenka » ned 30. kvě 2010 22:29:55

pierro píše:Vskutku.
Mezi brukvovitými nedělají moc rozdíly. Alespon u nás.

U mě teda rozdíl dělají. Modrého kadeřávku si nevšimnou, barborka je taky nezajímá, křez (nebo rukola?) má taky všechny listy, i brokolice kupodivu vesele bují, jen předpěstované kedlubny dostaly dost na frak, ale ještě nějaké žijí - bílé kedlubny jsou komplet sežrané, po modrých jdou až nakonec, přijde mi. Ředkvičky baštím teď já, slimáci je nechali, a dokonce si jich nějak nevšimli ani dřepčíci, kteří se u mě letos orientovali hlavně na barborku.
sklenka
zasloužilý člen

Příspěvekod pierro » ned 30. kvě 2010 22:57:52

Po předpěstovaném jdou i u mě vždy prioritně. Letos jsem předpěstoval jen hokkaida a ty jsem sadil na jinou parcelu, u lesa, kde je arionů citelně méně. Ikdyž letos se urodili i tam.
S úctou Martin.
pierro
zasloužilý člen

Příspěvekod sklenka » pon 31. kvě 2010 7:28:09

Já mám ještě zkušenost, že když už něco předpěstovávám, chce to nechat ty sazenice pořádně vyrůst, než je dám na záhon (což vzhledem k omezenému prostoru pro květináče stejně nikdy nedodržím a potom pozdě lituju) - nejvíc jdou po nejmladších rostlinách, ty starší tolik neožírají. Letos jsem třeba nějak pozdě nasela veškeré tykvovité, takže je mám ještě mrňavé a teď váhám, jestli je mám dát už ven. Asi ještě počkám,vzhledem k počasí by stejně nejspíš skončily ve slimáčích útrobách - stejně nějak nemám čas, fazole jsem taky ještě nestihla vysít.
Letos mi slimáci pekelně ožrali divoká rajčátka - nijak jsem je nezabezpečovala, ještě se mi nestalo, že by šli po rajčatech - ale rajčátka srdnatě obrážejí, takže úroda snad bude.
sklenka
zasloužilý člen

Příspěvekod Hanča » pon 31. kvě 2010 8:01:26

Rajčata mi zbyly celkem 3 :( . A jedno na balkoně, tam nevylezou. Dali se i do brambor. Teď už jen zbývá, aby se dali do nás.
Hanča
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » pon 31. kvě 2010 8:42:10

Myslím že u nás taky žerou nejvíc mladé rostliny a taky mi hodně jdou po právě přesazených rostlinách.
Mě nejvíc žerou:
* šuškardu Liatris (vzrostlou mladou sazenici, ale už poměrně velkou)
* kopretinu maří list (vzrostlou rostlinu, přesazenou, po přesazení jí sežraly skoro všechny listy, teď už jí neškodí tak moc)
* merlík smrdutý, mladé rostlinky, přesazené
* několik rajčat užraly úplně u země, překousli stonek a jedno sežraly úplně že po něm nezůstala ani stopa. Pod petkama dopadlo špatně jenom jedno, ostatní nechaly být
* slizí se po před týdnem zasazených Hokkaidech, jedno vadne, druhému překously list
* sežraly nám přesazený dangšen, už poměrně velký
* po přesazení rajtovaly i na merlíku všedobru, teď už ho nechávají být
* stejně tak mochyně židovská třešeň, po přesazení útok, pak dobrý
* v březnu jsem vysela spoustu semen a nic neklíčí, takže si myslím že je sežraly taky

To co jsem přesazovala brzo, někdy v březnu je v pohodě. Trochu ožíraj denivky, ale katastrofa to není. Něco mi úplně sežralo orlíčky, ale spíš si myslím že to byl nějaký zajíc nebo srnec.

Nejdou nám, nebo jen ojediněle na (vše letos přesazené nebo vyrostlé):
* brambory
* pivoňky
* tulipány, modřence a další jarní cibule
* kamzičníky
* jahody
* třapatky
* kopretiny
* santolinu
* lilie zlatohlávek
* pelyněk brotan
* topinambury

P.S. pro Sklenku: Jestli roketa nebo křez se pozná podle květu. Jestli je bílý s fialovýma žilkama tak je to roketa setá, jestli je žlutý tak je to některý křez.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod pierro » pon 31. kvě 2010 10:09:04

Nemám žádný srovnávací záhon. Pokud ale připustím, že by se na můj pozemek odněkud přestěhovali, třeba za tou bršlicí, udělají to i tak, jakmile zasadím něco brukvovitého, tykvovitého, nebo jiné jejich pochoutky.
S úctou Martin.
pierro
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » pon 31. kvě 2010 10:09:17

Ještě se chci zeptat:
* Fungujou vám ty odlákávače, jako jsou kopky vadnoucích rostlin kolem? Já mám pocit že bych je přilákala a při té příležitosti by sežraly i všechno co je kolem. Nebo sežerou jen to vadnoucí a zbytek nechají? Mám spoustu bršlice a ta je povadlá opravdu láká.

* Pomáhá udržovat kosený pás okolo záhonů?
Ivana
Administrátor

Příspěvekod martas » pon 31. kvě 2010 21:24:10

Tak jsem to zakřiknul,už lezou.Není jich moc,ale lezou.Jestli neuhodí sucha tak bude plží pohroma.
martas
zasloužilý člen

Příspěvekod kol238 » stř 02. čer 2010 8:55:07

Tak u nás se koná záhada, přisadila jsem do polykultury (teda spíš pokusu) afrikány a ty už týden žijí témeř beze stop. Pro Ivanu: obkosení záhonu na nízko dle mého funguje. Mně kupodivu téměř nežerou ledový salát, ten vyklíčil a normálně roste. Ředkvičky žraly než varašily jiné věci, teď už ne.Já to teď mám tak, že jakmile něco byť jen malého vyrazí ze země, okamžitě nasazuju petflašku. Mám už jich všude milión, všichni sousedi mi je nosí. A slimáky už nesbírám, to bych nedělala nic jiného. Fazole jsem taky ještě nevysela, kukuřici ano, ale nějak v tom počasí nejde. Přes hrášek se nám přelévá žumpa (trativod to tlačí zpět) takže asi z úrody počítám moc nebude. Divoká rajčátka od Sklenky mi přerůstají doma na okně a jsou z nich díky teplu a tmě takové nitěnky, že nevím co z nich nakonec bude. Některé jsem postavila na terasu, ale chytly plíseň. Letošní rok je zahradkářsky dost šílený, soudím. Tak hodně zdaru všem.
kol238
člen korespondent

Příspěvekod Ivana » čtv 03. čer 2010 12:40:43

Rajčata jsem riskla a dala je na záhony. Nejprve je žrali tak jsem je zakryla petkama. Teď už jsou větší a minulou neděli jsem pokusně jedno nepřikryla - má asi 15 cm. Včera jsme byli kontrolovat a vydrželo.

Hokkaida u kompostu úplně sežraný:

Na dvou dalších záhonech (asi 5 m od sebe) jsem měla další a dopadlo to k mému překvapení takto:

Prej proti nim funguje profesionální školkařská fólie a taky trávník na ježka okolo záhonů, asi 2 m šířky.
Ivana
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...