Ahoj ,
příští rok budu s přítelkyní zakládat novou zahradu ( pozemek máme cca 2500m2 ) a tak hledáme zajímavé informace a rady .
Už jsme to tu prolezli a je tu spoustu zajímavostí .
Co právě řešíme ?
Jelikoš je náš pozemek takové údolíčko ( snad ideální sluneční past ) tak řešíme kam umístit záhonky a jestli je udělat vyvýšené nebo klasické . ( zatím je všude jen trávník )
Další čím si nejsme jisti je jaké vhodné keře použít jako přirozený plot .
Také by mne zajímalo jak a čím se určuje kvalita půdy , abych věděl jaké látky půdě chybí . ( Jestli se to dá určit i doma bez specialního vybavení )
Máme načtenu odbornou literaturu ,ale přeci jen praxe je praxe . Chceme se pokusit o potravinovou soběstačnost v co největším možném měřítku ovšem při zachování rozumného životního stylu ( nechcem býti otroci zahrady ) . O bio a eko a dalších více méně komerčních názvech nic nevím . Ale vím že naši rodiče farmaří už léta a nikdy nepoužívali nejaké chemické svinstva ( snad jen postřik na jabloně ,ale i od toho se už před lety upustilo ) Tudíž nevidím rozdíl mezi zahradou a biozahradou
Zatím máme pořešenu energetickou soběstačnost ( Fotovoltaika + fototermika + vlastní studna ) a jsem moc rád že jsem do toho investoval nemalé finanční prostředky ( teď už i přítelkyně je největším propagátorem energetické soběstačnosti
) . Ono bez složenek od čezu ,vodáren ,plynáren se žije podstatně lépe
. Ještě nejsme na 100% , na zimu je nutné kupovat dřevo ,ale i to se snad za pár let změní .