sklenka píše:Martine, výmladků domácí švestky mám plnou zahradu, jenže problém je v tom, že mají šarku a plodí použitelné plody, jen když je vysloveně švestkový rok. Pak mám ale dva staré stromy s nějakou odolnou odrůdou, které nesou pravidelně velké vynikající ovoce, na listech je šarka patrná, ale na plodech nejsou po deformacích ani stopy a švestky vydrží na stromě až do mrazů - a pak jsou samozřejmě nejsladší a nejlepší. Podle mě musejí být roubované, i když to na kmeni není vidět, protože jsou to vícekmeny, jak už takové staré švestky někdy dopadnou, a ty nejlepší vlastnosti má vždycky jen ten hlavní, nejstarší kmen. Samozřejmě asi bude nejjednodušší přeroubovat to na nějaký výmladek nebo semenáč, a asi to taky udělám, ale zpravokořeňování mě zajímá a u švestky by bylo obzvlášť výhodné, poněvadž by se pak dál množila těmi výmladky - proto se tak pídím po tom, jak z ní udělat rovnou pravokořennou, ale přitom zachovat odrůdu.
Když to přeroubuješ z napadených stromů, tak tam šarka zůstane, ne? Nevíte někdo? Já bych to musela hledat.