Vzhledem k tomu, že "o několik příspěvků výše" se píše že kromě zdravého osiva a desinfekce půdy a nářadí žádná ochrana není, tak bych přece jen něco doporučil k vyzkoušení:
1.
Trichoderma harzianum - přípravek
Supresivit přimíchat do výsevního substrátu
2.
Pythium oligandrum - přípravek
Polyversum k pozdějším postřikům rostlin
Další věc k vyzkoušení je
Symbivit pro rajčata a papriky, opět přimíchat do pěstebního substrátu.
Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že s trichodermou jsem se zatím (abych to nezakřikl

- zaklepat na dřevo!) nepotkal s padáním semenáčků. Při letošním výsevu chilli papriček jsem vyséval na rašelinové tablety a po vložení semínek jsem na povrch dával Symbivit a také to vypadá velmi dobře. V jednom případě jsem Symbivit použil až dodatečně, když se objevila jakási vláknitá neplecha. Výsledek zatím neuvěřitelný - po přisypání Symbivitu ta plíseň prostě zmizela. Možná náhoda, ale už je to týden...
Ivana mne sice kritizuje, že jsem přítel chemie, ale v tomto případě naopak chemii zavrhuji, protože žádnou kombinací různých chemických fungicidů jsem nikdy nedosáhl ani zdaleka tak dobrých výsledků. Uvedené "přípravky" jsou ryze přírodní, jedná se o houby, které rostliny dokážou chránit před napadením patogenními houbami. Vzhledem k mechanismu účinku těchto přípravků je vhodné jejich preventivní použití, při silném napadení, kdy už je patogen prorostlý do tkání rostlin, už nemusí situaci zvládnout.