od Ivana » čtv 27. led 2011 15:54:10
Poznámky k indickým běžcům a jiným kachnám z ekostatku Vlkaneč (přišlo mi mailem):
Čistokrevný plemenný indický běžec:
*nikdy nelétá!!
*vždy dá přednost žížale, broukovi, slimákovi před zrním a šrotem, není nutné ho na nic učit (s tím souvisí riziko, že když se to přežene hrozí odvápnění kostí a pak úhyn v důsledku zlomenin, je třeba kontrolovat, aby nežrali slimáků moc!)
*nezdržuje se dlouho na vodě a spíš se čvachtá v bahně kolem, do kterého zobákem hloubí až 10 cm hluboké rýhy
Pokud se chovají jinak je to špatné, jsou to kříženci s divokou kachnou, kteří jsou mnohdy k nerozeznání a bohužel to někteří chovatelé dělají, je to "výhodné" - protože indičtí běžci jsou rodiče na houby a divoká kachna krásně sedí i vodí (a stojí třetinu!).
Jinak podobné vlastnosti má khaki campbell, staré anglické plemeno původem z indických běžců vyšlechtěné, u nás téměř neexistující a dokonce snad i kachny čárkované, které jsou s běžci také příbuzné.
Je ale fakt, že když se to kachny naučí, tak slimáky mírně konzumují i jiné druhy - třeba české selské, viděla jsem slimáky jíst i sousedovic vyhládlé slepice.
Žáby u kachňat - vyskytují se zcela nezávisle na vnějších podmínkách (aspoň mně to tak přijde, někdy je mají někdy ne) a pak není nutní jim řezat zadek a strany jazyka žiletkou, to je strašná drasťárna, stačí vzít velkou jehlu nebo malé šídlo a ze strany jim ten jazyk napíchnout a vzniklou dírku trochu roztáhnout, vzniklým otvorem je možné za současného přitlačení zaníceného vršku kořene, vytáhnout celý kus hnisu a to i v době když tuhne (to je neudělá-li se tento zákrok včas) anebo jen normálně vytlačit, pokud je ještě měkký. Děláme to takhle už mnoho let a pravidelně to jednou ročně na některé hnízdo potřebujeme, někdy na všechny...
Jinak nabízíme i pižmové kachny do chovu, kdybyste o někom věděli - máme loňské holky za 150 a kluky za 200, ale jsou příbuzné, zvládli bychom je rozdělit aspoň, aby měli jen otce společného a jinou matku. Mají úžasnou vlastnost - jsou velké, krásně sedí a vodí, takže se pod ně dají strčit i jiná vejce (třeba indických běžců), jsou schopné vysedět i 20 kachňat. Navíc jsou dost chutné, ale my svoje vlastní zvířata v podstatě vůbec nejíme:-))
Přeji hodně úspěchů
Diana
z Ekostatku Vlkaneč