Ahoj!
Já mám malé hejno plemenných slepic a jednoho kohouta, ale kuřata neodchovávám. Z vlastní zkušenosti bych Ti doporučila plemeno WYANDOTKA - a to buď "normální" velikost, nebo wyandotku zdrobnělou, ty mám já. Jejich výhoda je dobrá snáška - obecně všechny plemenné slepice snáší méně vajec, než hybridní, to je jasné, ale zase snášejí mnohem déle - já mám slepice běžně 5 - 7 let a nesou! Nechávám je prostě dožít, nezabíjím, každým rokem koupím, nebo dostanu tak 2 - 3 slepičky nové, takže mám stále vajíčka.
Další výhodou wyandotek je, že jsou to opravdu klidné slepice - ne "plašanky" - máme 4 psy a kocoury a od podzimu ne pouštím z výběhu na volno a opravdu slepice "nejančí", když mi tu chodí mezi psy. A taky nemají tendence přelétávát, nikdy jsem je nemusela honit po sousedech. Výběh mám oplocený do výšky 160 cm a přikryté sítěmi - kvůli vrabčákům, aby nekradli zrní.
I varianta zdrobnělá - neplést si to se zakrslou variantou - ta je ještě menší, nese na svou velikost velká vejce.
Z českých plemen pak bych doporučila KROPENKU ČESKOU nebo ŠUMAVANKU - to je ale hodně veliká slepice a jak to má se snáškou, to teď nevím.
Pokud mi napíšeš na SZ, tak ti mohu dát tip a jednoho chovatele, co mi přenechává wayndotky - pokud je chceš jen na vajíčka a ne na výstavnictví, tak mám od něj za symbolickou cenu a někdy i zadarmo takový "nestandart" - má třeba "nevýstavnické" zbarvení a pod.
Hezký den.
Jo, každé plemeno slepic má svůj "klub" - tak když si zagůgluješ, tak určitě najdeš klub chovatelů Šumavanek a Kropenek a je tam i adresář chovatelů, kde se můžeš domluvit na koupi kuřátek.
Nebo bych doporučila
http://www.ifauna.cz - sekce drůbež, tak si určite vybereš a je tam dobrý diskuse.