Recepty na maří list (marolist)

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Recepty na maří list (marolist)

Příspěvekod Ivana » stř 22. zář 2010 10:50:30

Teplý bramborový salát s mařím listem
Dušené kotletky s mařím listem
Viz též mumm.

Randolphův piškot s mařím listem
přeloženo z Alan´s kitchen

Tanacetum balsamita je vytrvalá bylina mírného pásma známá jako Costmary, Alecost nebo Balsam herb.

Příprava: 20 min.
Doba pečení: 1 hodina

Přísady:
* 8 - velké listy mařího listu, rozdělené
* 4 - šálky mouky, proseté
* 1 - lžička soli
* 4 - kávové lžičky prášku do pečiva
* 1-1/2 - šálky másla
* 3 - šálky cukru
* 8 - vajec
* 1 - šálek mléka
* 2 - lžičky

Příprava:
Předehřejte troubu na 325 ° F. Vyložte dvě (4-1/2x8-inch) pánve papírem na pečení. Položte čtyři maří listy na dno každé nádoby.
1. Do misky přesijte mouku a přidejte sůl a prášek do pečiva.
2. Do velké mísy mixeru dejte máslo a cukr.
3. Mixujte a přidávejte po jednom vejce.
4. Přidejte směs s moukou, střídavě s mlékem a vanilkou.
5. Míchejte do hladka.
6. Nalijte těsto do pánve nad listy.
7. Pečte 1 hodinu.
8. Vyjměte z pánve maří listy.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty na maří list

Příspěvekod Ivana » stř 22. zář 2010 12:02:45

Středověký recept - Sauce vert
převzato z Medieval Cookery

Sauce vert. Take percely, myntes, diteyne, peletre, a foil or .ij. of costmarye, a cloue of garleke. And take faire brede, and stepe it with vynegre and piper, and salt; and grynde al this to-gedre, and tempre it vp with wynegre, or with eisel, and serue it forthe.
percely - to bude petržel
myntes - to bude máta
diteyne
peletre
foil
costmarye - to bude maří list
garleke - to bude česnek

Můj odhad překladu:
Vezmi petržel, mátu, ? , ? , maří list a česnek. Vezmi ? utři se solí, vinným octem a pepřem. Zahřej s octem nebo s ? a podávej.

Středověký recept - kapoun plněný bylinami
Capons or veal with herbs. Cook them in water, pork fat, parsley, sage, hyssop, costmary, wine, verjuice, saffron and ginger, as you wish.
parsley=petržel
sage=šalvěj
hyssop=yzop
costmary=maří list
safforn=šafrán
verjuice=ovocný ocet
ginger=zázvor
Myslím, že jako inspirace to stačí.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron