Trnkový Gin
Budete potřebovat prázdnou litrovou láhev.
1) dejte cca 400 g trnek (vyplňte asi polovinu lahve). Nezapomeňte odstranit pecku před lahvováním. (není tonezbytně nutné, ale pokud máte v úmyslu pokračovat na další rcept, může to být přeci jen o něco jednodušší).
2) přidejte asi 150 g cukru
3) doplňte láhev ginem, nemusí to být ten nejkvalitnější (cca 500 ml).
Pokud necháte malý prostor pro vzduch v hrdle láhve je míchání snadnější! Stačí otočit láhev občas v prvních dnech, když jdete kolem. Necháme v chladu ve spíži po dobu několika měsíců (stále občas promícháme obsah). Můžete trhat trnky kdykoliv od září až do mrazů. Udržování trnkového ginu do příštího roku je výzvou, ale lze udělat dvojité množství a můžete si užít nějaké trnky v čokoládě na letošní Vánoce taky.
Trnky v čokoládě
1) slijte gin z prvního receptu, buďte opatrní a používejte nálevky a filtr.
2) vysypejte trnky z láhve
3) jemně nakrájejte
4) nalijte vrstvu kvalitní rozpuštěné čokolády na dno každé kostičky zásobníku ledu (silikonové jsou nejlepší, protože se snadno ohýbají).
5) na čokoládu dejte nasekané trnky a zakryjte další vrstvou čokolády
6) nechte ztuhnout
7) užijte si to.
Trnkové a jablečné želé
900 g trnek
1,8 kg vaření jablek (nemusí být dokonalá)
Šťáva a kůra z jednoho citronu
Cukr
1) umyjte a případně odpeckujte trnky
2) vložte je do hrnce s citronovou šťávou, kůrou a přidejte vody na pokrytí
3) nechte rozdusit až jsou kašovitá
4) umyjte a nakrájejte jablka
5) rozdusíme v samostatném hrnce pokrytá vodou - opět až jsou měkká a kašovitá
6) dřeň z trnek dáme do plátna nebo jemného mušelínu, zavážeme a zavěsíme přes noc nad misku k zachycení šťávy. Totéž s jablky. Nemačkejte, želé by nebylo průzračné.
7)Smíchejte a odměřte šťávy, přiveďte k varu, přidejet cukr v poměru 450 g na 570 ml odměřené šťávy a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
8) vařit, dokud tekutina nezačne dostatečně želírovat
9) odstraňujte šum
To je skvělé na studená masa o Vánocích a barva je velmi slavnostní - tmavá a rubínově bohatá. Dá se přidat do omáčky pro bohatou chuť - to je ideální způsob, jak je používat a dodává velkou hloubkou chutí a barev!
Přeloženo z sandedge.com