Tabouli z amarantu (nebo quinoi)Tabouli je lehký salát ze středního východu obvykle připravovaný z pšeničného bulguru. Zkuste ho s quinoou nebo amarantem na nádhernou novou chuť.
1 hrnek quinoi nebo amarantu
1 hrnek petrželky, nasekané
1/2 šálku jarní cibulky, nasekané
2 lžíce čerstvé máty
1/2 hrnku citronové šťávy
1/4 šálku olivového oleje
2 stroužky česneku, prolisované
1/4 šálku oliv, na plátky
celé salátové listy
Uvaříme quinou či amarant ve stejném množství vody, 12-15 min. Necháme vychladnout. Lehce promícháme všechny přísady, kromě salátu a oliv. Na hodinu nebo déle vychladíme aby se chuti prostoupily. Umyjeme a osušíme salát vyložíme jím salátovou mísu. Přidáme tabouli a ozdobíme olivami.
4 porce.
Pudink z amarantu nebo quinoiTento rychlý a zdravý dezert je elegantní a chutný. Chutná překvapivě lehce ve srovnání s rýžovým nákypem i přesto, že quinoa má mnohem vyšší obsah bílkovin než rýže.
2 šálky vařeného amarantu nebo quinoi
1 šálek jablečné šťávy
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku mandlí, jemně nasekaných
vanilka
šťáva z půlky citronu
strouhaná kůra z jednoho citronu
špetka skořice
Spojte složky ve velkém rendlíku, přikryjte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Nalijte pudink do jednotlivých dezertních misek. Podáváme s několika hrozny a jahodami vychlazené.
4 porce
Osmažený amarant nebo quinoa2 šálky vařeného amarantu nebo quinoi
2 lžíce oleje
1 cibule, nakrájená
1 mrkev, nakrájená
1 stonek celeru, nakrájený na plátky
1 šálek žampionů, nakrájených
3 stroužky česneku, nasekané jemně
1/2 šálku mandlí, nasekaných
1/4 šálku slunečnicových semen
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička koření podle výběru
Osmahneme zeleninu, česnek, mandle a slunečnicová semena na oleji, dokud zelenina není jemně křupavá. Přidáme sójovou omáčku, koření a amarant nebo quinou. Dobře promícháme, aby se směs prohřála.
Přeloženo ze
saltspringseeds