Zelená omáčkaAutor: Judith H
To je německý recept který normálně jíme v jarním čase, zejména kolem Velikonoc, protože to máme mnoho vařených vajec
Existují samozřejmě stovky různých verzí, ale tady je recept naší rodiny:
Pro 8 porcí
8 vajec vařených natvrdo
200 g jogurtu
500 g zakysané smetany (nebo 700 g a můžete vynechat jogurt)
1 svazek petrželky
1 svazek pažitky
2 svazky kerblíku
1 - 2 svazky šťovíku
1 - 2 svazky potočnice
1 svazek bedrníku
1 svazek brutnáku lékařského
1/2 - 1 svazek kopru
1 2 - 1 svazek meduňky
pokud chcete, můžete také přidat nějaký estragon (ale ne moc, jen asi 1/2 svazku)
sůl
citrónová šťáva
Oloupene vychladlá vařená vejce, rozkrojíme a žloutky dáme stranou. Rozmačkáme žloutky vidličkou a rozšleháme v jogurtu a zakysané smetaně. Jemně nakrájejte vařené bílky a přidáme do omáčky. Nyní umjte a jemně nasekejte byliny. Chvíli to trvá, protože je opravdu potřeba je nasekat tak jemně jak je možné. Použijte ostrý nůž, tak bylinky nebudou podrcené, to dělá omáčku trochu hořkou. Pak všechno dohromady rozmícháme.
Ochutíme jen trochou soli a možná trochou citrónové šťávy. Podáváme s brambory vařenými ve slupce nebo loupanými brambory. Nebo ji jíme jen na chlébu s máslem k večeři ... Mhmmm ...
Obvykle podáváme s brambory a pak možná nějaké zbytky na chléb s máslem, ale vím, že někteří lidé podávají omáčku s kuřecím nebo hovězím masem. To jsem nikdy nezkoušela.
Vím, že nemohu dostat bedrník tady v Austrálii, což je škoda, protože to chutná jinak, použvám roketu (nebo rukolu, jak tomu říkáte), místo něho, je stále dobrá...
Přeloženo z
blog.ooffoo, autor Judith H