Pupalka dvouletá recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Pupalka dvouletá recepty

Příspěvekod Ivana » úte 08. lis 2011 17:46:27

Každá část rostliny pupalky má své místo v kuchyni.
Suché tobolky pupalky lze sklízet na podzim a semena vysypat na plech. Vložte do předehřáté trouby asi na 160stupňů Celsia, asi na 10 minut, a máte chutná a výživná semena do pečiva nebo na posypání salátů a polévek, stejně jako sezamová semínka nebo mák. Mladé tobolky se dají nakládat, přidávat ke kukuřici, fazolkám nebo jiné zelenině pro chutnou a různě vypadající přílohu.
Čerstvé květy pupalky jsou krásnou jedlou ozdobou na příkrmy a předkrmy, s velmi jemnou citronovo-pepřovou chutí. Listy můžeme přidávat do zelených salátů, polévek, pod dušená masa a do špenátu.
Kořeny z pupalky se vaří a jedí stejně jako brambory. Chuť je něco mezi řepou a petrželí, s nádechem pepře. Vybírejte jednoroční kořeny, starší a větší kořeny mohou být příliš tvrdé.
Podle gardensablaze.com

Pečená zimní zelenina
Mrkev
Brambory
Pastinák
Kořeny pupalky
Velká cibule
Česnek
Zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky, obalíme v olivovém oleji se solí. Můžeme různé druhy zeleniny oddělit, například posypat pastinák kari, mrkev mletým koriandrem, brambory spolu s kořeny z pupalky čínskou směsí pěti koření (sečuánský pepř, badyán, fenykl, hřebíček, skořice, vše mleté). Nakrájíme cibuli na velké kusy. Rozdělíme česnek na stroužky, není třeba loupat. Předehřejeme troubu na asi 218 stupňů Celsia, dáme zeleninu na plech a pečeme asi 30 - 50 minut. Doba pečení je závislá na velikosti kousků - kontrolujeme. Před koncem můžeme přidat několik snítek čerstvé šalvěje a rozmarýny pro další chuť. (Při přidání na počátku se spálí.)
Podáváme s masem (např. pečeným) nebo květákem.

Přeloženo z sacredearth.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Pupalka dvouletá recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 10. lis 2011 22:35:00

Polévka z pupalky a topinambur
250 g topinambur
250 g kořenů pupalky
3 cibule
velký pórek nebo dva menší
kopr
Všechny přísady kromě kopru nakrájíme, zalijeme vodou a vaříme 50 minut. Přidáme nasekaný kopr a podáváme.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Pupalka dvouletá recepty

Příspěvekod Ivana » stř 28. bře 2012 20:46:58

Semena pupalky používejte tam kde mák. Výtečná jsou na chleba, posypat nebo do těsta. Pomletá s olivovým olejem a uložená v ledničce se používají do zálivek.
Podle codyman4.hubpages.com
Pražená semena: pečená v troubě 15 až 20 min. na 350 stupňů (to bude asi Fahrenheit). Použití na chleba nebo do salátu, posypeme každé jídlo jako pepř.
Podle altnature.com
Kořeny pupalky v květu jsou tuhé, sbíráme mladé před květem. Nejchutnější způsob, jak jsem jedl kořeny z pupalky dvouleté, je předvařit, smíchat s brambory a zapéct se smetanou a sýrem. Také dobré byly tenké plátky kořene pupalky smažené v těstíčku.
Podle hungerandthirstforlife.blogspot.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků

cron