Každá část rostliny pupalky má své místo v kuchyni.
Suché tobolky pupalky lze sklízet na podzim a semena vysypat na plech. Vložte do předehřáté trouby asi na 160stupňů Celsia, asi na 10 minut, a máte chutná a výživná semena do pečiva nebo na posypání salátů a polévek, stejně jako sezamová semínka nebo mák. Mladé tobolky se dají nakládat, přidávat ke kukuřici, fazolkám nebo jiné zelenině pro chutnou a různě vypadající přílohu.
Čerstvé květy pupalky jsou krásnou jedlou ozdobou na příkrmy a předkrmy, s velmi jemnou citronovo-pepřovou chutí. Listy můžeme přidávat do zelených salátů, polévek, pod dušená masa a do špenátu.
Kořeny z pupalky se vaří a jedí stejně jako brambory. Chuť je něco mezi řepou a petrželí, s nádechem pepře. Vybírejte jednoroční kořeny, starší a větší kořeny mohou být příliš tvrdé.
Podle gardensablaze.com
Pečená zimní zelenina
Mrkev
Brambory
Pastinák
Kořeny pupalky
Velká cibule
Česnek
Zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky, obalíme v olivovém oleji se solí. Můžeme různé druhy zeleniny oddělit, například posypat pastinák kari, mrkev mletým koriandrem, brambory spolu s kořeny z pupalky čínskou směsí pěti koření (sečuánský pepř, badyán, fenykl, hřebíček, skořice, vše mleté). Nakrájíme cibuli na velké kusy. Rozdělíme česnek na stroužky, není třeba loupat. Předehřejeme troubu na asi 218 stupňů Celsia, dáme zeleninu na plech a pečeme asi 30 - 50 minut. Doba pečení je závislá na velikosti kousků - kontrolujeme. Před koncem můžeme přidat několik snítek čerstvé šalvěje a rozmarýny pro další chuť. (Při přidání na počátku se spálí.)
Podáváme s masem (např. pečeným) nebo květákem.
Přeloženo z sacredearth.com