Dušené s hovězím, rybami a jitrocelem Hovězí maso, ryby a Jitrocel kopinatý Stew
Tento recept je založen na liberijském originálním receptu Palava (dušené maso a ryby s příchutí chilli a bitterleaf). Bitterleaf (
Vernonia amygdalina) je rostlina s hořkými listy, původní v západní Africe. Zjistil jsem, že jitrocel jitrocel dělá dobrou náhradu za bitterleaf. Při přípravě bereme nejmladší listy jitrocele kopinatého, můžeme odstranit všechna žebra z listů (jsou vláknitá).
675g hovězího masa vhodného k dušení, nakrájíme na 3 cm kostky
1 cibule, nakrájená
2 rajčata, nasekané
čerstvě strouhaný zázvor, podle chuti (v původním receptu alespoň 4 lžíce)
4 hot chilli (např. Scotch bonnet)
100 ml podzemnicového oleje
600 g listů jitrocelu kopinatého, žebra odstraněna a nasekané nadrobno
600 g uzené, solené nebo sušené ryby
1 kostka Maggi
1 polévková lžíce černého pepře
sůl dle chuti
Utřeme chilli a zázvor v třecí misce s asi 1/4 cibule a utřeme na pastu. Nyní přidáme rajčata a opět utřeme vše do hladka. Z ryby odstraníme kosti a rozmělníme na kousky. Mezitím uvaříme hovězí maso v asi 200 ml vody s kostkou Maggi, černým pepřem a solí doměkka (přiklopíme pokličkou a necháme vařit asi 50 minut). Přecedíme a vývar uschováme. Zbývající cibuli usmažíme na oleji asi 5 minut, pak přidáme chilli pastu a restujeme ještě po dobu 5 minut než přidáme rybu, litrocel kopinatý a hovězí maso. Vlijeme hovězí vývar a doplníme asi na 500 ml vodou Přivedeme k varu, snížíme var a přiklopíme pokličkou a dusíme než je jitrocel měkký (cca 15 minut). Dusíme na mírném ohni, za stálého míchání, dokud nemá jídlo hustu omáčky. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou rýží.
Přeloženo z
celtnet