Ptačincový koláč (pie)Recept na tento lahodný obědový koláč, podle starého pennsylvansko-holandského receptu na quiche, nebyl nikdy zapsán, dokud jsem nepřesvědčil svého staršího bratrance aby ho udělal, takže jsem mohl zvážit a změřit složky. Ptačincový koláč je nejlepší horký, ale vydrží jeden-dva dny v lednici a lze ho ohřát v mikrovlnné troubě.
6 až 8 porcí
• těsto na 10-palcový koláč (25 cm)
• 3 šálky nasekaného ptačince (
Stellaria media)
• 1 šálek na kostičky nakrájené slaniny
• 1/2 šálku jemně nasekané cibule
• 3 velká vejce
• 1 1/2 šálky zakysané smetany
• 1 lžíce mouky
• 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1. Předehřejte troubu asi na 160 °C. Vyložte formu těstem a udělejte zvýšený okraj, aby se zabránilo přetékání náplně během pečení.
2. Z ptačince odstraňte dolní části s kořeny, nechte pouze nejzelenější a nejlistnatější části. Důkladně opláchněte v cedníku a jemně osušte papírovou utěrkou. Nasekejte ostrým nožem nadrobno. Zamíchejte a dejte ptačinec do velké mísy.
3. Osmahněte nakrájenou slaninu na pánvi, dokud nezačne hnědnout, přidejte cibuli. Smažíme asi 3 minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí. Pomocí děrované lžíce přeneste slaninu a cibuli do misky s ptačincem. Odstraňte šťávu z pánve.
4. V samostatné misce rozšlehejte vejce, přidejte zakysanou smetanu, mouku a muškátový oříšek. Přidejte do vaječné směsi ptačinec s cibulí a slaninou. Náplň rovnoměrně rozložte na těsto do formy a uplácejte lžící. Pečeme 45 až 50 minut, nebo dokud koláč není hotov uprostřed a okraje nejsou zlaté.
Převzato z Pennsylvania Dutch Country Cooking William Woys Weaver (Abbeville Press, 1993).
William Woys Weaver je historik zabývající se jídlem, spisovatel a redaktor časopisů News Mother Earth a Gourmet. Zahradničí, kuchaři a píše ze svého domu v jihovýchodní Pennsylvánii.
Přeloženo z
motherearthliving.com, autor receptu William Woys Weaver