Vietnamská polévka ze žlutých květů
Masožravá varianta:
1250 ml kuřecího vývaru
100 g vepřového masa z krkovice
100 g hovězího zadního
2 cibule
2 pórky
2 rajčata
10 g květů divizny
100 g rýžových nudlí
1 lžička nuok-mam
sůl, pepř, glutasol
petrželka
Nemasožravá varianta:
zeleninový vývar
místo masa dáme 200 g kořenové zeleniny
Postup:
Květy divizny dáme máčet do teplé vody asi na 1 hodinu. Do vývaru dáme vařit maso nebo kořenovou zeleninu, dále cibuli, pórek a rajčata. Přidáme pepř a uvaříme. Namočíme nudle do horké vody. Nudle přecedíme, nakrájíme a spolu s květy a petrželí dáme do uvařené polévky. Přidáme nuok-mam.
Nuok-mam je originální vietnamská omáčka. Náhradu připravíme takto: do kastrolu nalijeme 2 šálky vody, přidáme 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky sardelpasty (nemasožravci vynechají a přidají více sójové omáčky), 1 lžíci tekutého polévkového koření a 1 lžíci ananasové šťávy. Mírně povaříme a nalijeme do lahví.