Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 15. říj 2013 1:34:06

Tak jsem zjistila že ta tromba je namrzlá a nevydrží už ani dva dny. Tudíž se můžete těšit z řady nových receptů. Bylo toho (uf) celkem asi patnáct kilo. Časem dám i fotky.
Sterilované trombové zelí
Nastrouhám oloupanou trombu nahrubo, promíchám s nastrouhanými jabky (asi pětinu co tromby) a nakrájenou cibulí (kolik kdo chce, dala jsem taky asi pětinu-šestinu, přihodím kmín, stejně jako do zelí, asi lžičku na sklenici sedmičku. Přidám asi lžičku (na sklenici) nebo dvě najemno nastrouhaného křenu, vše rozmíchám. Syrové nacpu do lahví, nahoru dám ještě jednu lžičku křenu a steriluju. To proto že jsem se dočetla že to někomu kvasí, křen by tomu měl zabránit.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 15. říj 2013 1:42:37

Trombové pepřenky
Ty mi přišly zajímavé, inspirace jsou ze třech receptů:
první,
druhý
třetí
4 kg tromby nakrouhané na hranolky
šest červených paprik na kostičky
6 cibulí + 1 červená na kostičky
Nálev:
2 skleničky oleje
2 skleničky octa
1 a půl lžíce mletého pepře
bobkový list
nové koření (asi 25 ks)
dvě lžíče hořčičných semínek
7 lžic cukru
2 lžíce soli
Smíchat, zalejt. Protože zítra (dneska) jedu do Prahy tak to nechám den uležet na balkóně a zítra se uvidí (jeden recept říká sterilovat hned, druhý sterilovat za den a ten poslední až za tři dny, tak uvidíme). Musím ovšem dodat že mi to hodně chutná i syrové, jakože syrové neochucené dýně ani cukety na podzim mi připadají poměrně hnusné. Asi by se to dalo jíst i jako salát, zítra uvidíme.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 15. říj 2013 1:53:45

Tromba naložená do hořčice
Opět kombinace dvou receptů, jeden tady a druhý tady.
2 kg tromby nakrájené na hranolky
proužky červené papriky na ozdobu (3-4 do každé sklenice)
Nálev:
Deko
ocet
2 sklenice cukru
5 lžic hořčice typu dijon
5 lžic hořčice obecné plnočučné
V 1,75 l vody rozpustím Deko a 2 sklenice cukru. Po rozpuštění cukru přidám sáček Deka a přivedu k varu. Z výsledného množství odměřím 1,5 litru (do zbytku zavařím něco jiného, třeba zelí) a nechám trochu vychladnout. V teplém nálevu rozmíchám hořčici, zaleju naskládané tromby ve skleničkách a steriluju.
Jsem na to zvědavá, protože to vypadá úplně jinak než ta fotka u receptu, nálev je tou hořčicí zakalený.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 28. říj 2013 14:43:58

Bylo toho celkem 15 kilo. Jednu dávku pepřenek jsem nechala uležet den, druhou šarži asi tři dny. Jsem zvědavá jestli v tom bude rozdíl. Uleželé to má trochu jinou chuť než když jsem to ochutnávala syrové, to tam byl ještě cítit pepř. Po uležení se chuť pepře ztrácí a podobá se to spíš houbovým zavináčům.

Před.

A po. Zleva doprava: sterilované trombové zelí, tromby v hořčici, trombové pepřenky
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron