Kopřivová česnečka500 g mladých kopřiv, vršky
1 velký pórek (hrubě nasekaný)
2 středně velké cibule, hrubě nasekané
2 velké brambory, oloupané a nakrájené na malé kostky
1-2 stroužky česneku, nasekané nebo drcené
kostka zeleninového vývaru, podle chuti
2 l vody
1,5 l mléka
80 g česneku medvědího, jemně nasekaný
trochu olivového oleje
smetana, 10-12% nebo tučnější
sůl a pepř
několik listů česnáčku (
Alliaria petiolata) na ozdobu
Umyjeme a hrubě nasekáme kopřivové vršky (pozor!), pak smícháme všechny složky ve velkém kastrolu (kromě smetany, medvědího česneku a 600 ml mléka). Přivedeme k varu, pak snížíme var a vaříme asi půl hodiny. Necháme vychladnout, dáme do mixéru a ušleháme pyré. Vrátíme do hrnce a necháme ohřát. Zbývající mléko a pokrájený medvědí česnek dáme do mixéru, umixujeme a dáme stranou. Jakmile je polévka ohřátá nalijeme do misek, do spirály nalijeme na povrch směs mléka a česneku, přidáme trochu smetany, ozdobíme listy česnáčku a podáváme.
Přeloženo z
celtnet