Špenátovo-kopřivová omeleta s cibulovou omáčkou SoubiseAutor Martha Stewart
3 krajíčky tmavého chleba týden starého, nakrájené nebo rozdrobené na kousky (3 šálky)
1/4 šálku + 1 lžíce extra panenského olivového oleje
hrubá sůl, čerstvě mletý pepř
2 lžíce čerstvého másla
1 jemně nakrájená cibule
1 šálek smetany
1 lžíce sýra (jemně nastrouhaného Pecorino Toscano)
1 špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
220 g čerstvého špenátu a kopřivových listů
1 velké vejce (lehce našlehané)
sýr (jemně nastrouhaného Pecorino Toscano)
1. Předehřejeme troubu na 400 stupňů. Oválíme chléb ve 2 lžících oleje se špetkou soli. Rozprostřeme na plech a pečeme do zlatova a křupava, asi 15 minut. Krutony necháme vychladnout. Rozdrtímee nahrubo pomocí válečku.
2. Rozpustíme máslo v malé pánvi na mírném ohni. Uděláme cibulku až zesklovatí, asi 10 minut. Přidáme smetanou. Vaříme, dokud cibule není měkké a smetana se vyvařila na polovinu, asi 45 minut. (Tento postup se nazývá Soubise.) Přidáme sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Rozehřejeme 1 lžíci oleje na velké pánvi těžké na středním plameni. Přidáme kopřivu se špenátem, odstavíme. Mícháme a přehazujeme, protože i nadále budou vařit, dokud neuvadnou, asi 3 minuty. Vyjmeme z pánve a nakrájíme nahrubo. Dochutíme solí a pepřem.
4. Smícháme 3/4 šálku chlebové strouhanky, nakrájený špenát s kopřivou a vejce. Zahřejeme zbývající 2 lžíce oleje v 8-palcové pánvi na středním ohni. Přidáme vaječnou směs a rozlijeme po pánvi. Smažíme až jsou ostré okraje, asi 6 minut. Přeložíme omeletu na polovinu, a vaříme ještě 2 minuty. Mezitím ohřejeme Soubise a dáme na talíř. Ozdobíme sýrem.
Přeloženo z
marthastewart.com