Horchata - španělský nápoj
450 g hlízek šáchoru
1 šálek cukru (nebo podle chuti)
2,3 litry vody
1 celá skořice
Dobře omyjeme a oloupeme šáchorové hlízky, třením a oplachováním v čisté vodě. Pokud zjistíte, že jsou stále chlupaté od malých vláken, odstraníme je. Když jsou zcela čisté, potopíme je na 14 hodin do studené vody a zaistíme že zůstanou potopené. Poté opláchujeme v čisté vodě, dokud nejsou zcela čisté a scedíme. Rozmačkáme je nebo rozmixujeme na měkkou pastu. V případě potřeby přidáme vodu. (Někdo mi říkal, že se to MUSÍ dělat v hmoždíři. Říkám Jo, přesně tak.) Do pasty přidáme asi 2,3 litru vody a přidáme skořici. Zamícháme a necháme na chladném místě (Slyšel jsem že například ledničky jsou chladné) po dobu 2 hodin. Přidáme cukr a mícháme dokud se úplně nerozpustí. Přecedíme přes cedník a pak přes plátno. Opakujeme tak dlouho, dokud v tekutině zůstávají částečky. Nyní máme jemně zakalenou mléčnou tekutinu, která vydrží v lednici asi čtyři dny.
Vyzkoušejte: Podávejte horchatu jako zmrzlinu. Dejte do mrazáku, míchejte a odškrábávejte po stranách za občasného míchání, až vznikne zmrzlina.
Obrázky
Přeloženo z popsynth.com