Zavinutka podvojná (Monarda) recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Zavinutka podvojná (Monarda) recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 10. lis 2011 17:44:55

Přeloženo z gardensablaze.com:

Kromě toho, že je zavinutka okrasná a léčivá bylina, je také skvělým kořením. Květy mají chuť máty a mohou se použít místo máty v každém receptu. Vyberte si čerstvé květy, nejlépe ráno a jemně je otrhejte, odstraňte všechno zelené. Pak nasekejte a přidejte na zelené a ovocné saláty.
Listy mohou být nakrájené a přidané (1 polévková lžíce) na olej při smažení vepřové kotlety, bílé ryby nebo mušlí pro nádherně jemné aroma. Můžete také experimentovat s ochuceným máslem a tvarohem. Rozetřete smetanový sýr nebo máslo, vmíchejte lžičku nakrájených listů a vychlaďte.
Listy mají citrónovo-pomerančovo-mátovou příchuť, kterou lze použít do jakéhokoliv jídla, kam se dávají citrusové kůry. Mohou být také použity celé jako ozdoba pro téměř všechny ovocné šťávy nebo ledový čaj.
Listy lze sklízet kdykoliv během vegetačního období. Můžeme je zmrazit nebo usušit. Pokud nejsou po několika dnech zcela suché, dosušíme v troubě při 120 stupních. Skladujeme v uzavřených obalech mimo přímé sluneční záření.
Samozřejmě, že můžete dělat také čaje, pokud máte zavinutku na zahradě. Je chutný, zvláště když přisladíme cukrem nebo medem. Předem vás varuji, že byste jím mohli nahradit šálek své ranní kávy nebo černého čaje.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Zavinutka podvojná (Monarda)

Příspěvekod Ivana » čtv 10. lis 2011 17:55:54

Divoký orientální salát
450 g tenkých vaječných nudlí, uvařených
Listy:
pampeliška, nakrájená na velmi malé kousky, violka, merlík, ptačinec, lichořeřišnice, jetel luční, malina , sléz, šťavel kyselý (malé množství), salát a roketa (nebo křez)
Nasbíráme 10-15 listů každého druhu, omyjeme a natrháme na kousky. Doplníme salátem a roketou.
Květy:
Maceška, pupalka, jetel luční, růže , heřmánek, lichořeřišnice, zavinutka
Otrháme květní plátky a připravíme na ozdobu.
Další přísady:
Přidat tyto složky se na poslední chvíli před podáváním
1 -2 šálku sojových klíčků, 1/4 šálku semínek merlíku, 1/2 šálku sezamových semínek, 1 stonek semen jitrocele
Orientální dresink:
2 lžíce arašídového másla
2 lžíce vody
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce bylinného octa
2 lžíce arašídového oleje
1 lžíce sezamového oleje
2 lžíce drcené nati ​​zelené cibulky
1/2 lžičky drceného ​​česneku
1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
1 lžíce mořské soli
Uvařené nudle smícháme s dresinkem, přidáme listy, ozdobíme květy a posypeme směsí semínek.
Přeloženo z wildblessings.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Zavinutka podvojná (Monarda) recepty

Příspěvekod Ivana » pát 30. bře 2012 2:58:51

Kuřecí salát s monardou
Autoři Hurley a Judith Benn, The Good Herb
4 porce

1 pomeranč, tenké plátky
1 citron, nakrájený na tenké plátky
450 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
1 lžička chilli
1 lžička mletého římského kmínu
3 lžíce drcených ​​čerstvých listů monardy
špetka mletého hřebíčku
1 pórek, drcený
1 šalotka, drcená
1 celerový stonek, drcený
¼ šálku jogurtu nebo sójový jogurt
1 lžička čerstvé citronové šťávy
Tortilly nebo salátové listy pro podávání

Vložte plátky pomeranče a citronu do mělké pánve, přidejte kuře a zalijte takovým množstvím vody aby bylo vše právě potopené. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste na mírném ohni, dokud se kuře neuvaří, asi 20 minut. Vyjměte kuře a po zchladnutí nařežte nebo natrhejte na kousky.
V malé suché pánvi zahřejte chilli, kmín a hřebíček na středně vysoké teplotě až do voňava, asi 1 a půl minuty. Dejte do velké mísy a přidejte pórek, šalotku, monardu, celer, jogurt a citrónovou šťávu. Dobře promíchejte, přidejte kuře a opět dobře promíchejte. Podávejte při pokojové teplotě nebo mírně vychlazené, za pomocí srolovaných tortil nebo salátových listů.
Variace: tofu místo kuřete, ochucené sójovou omáčkou
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Zavinutka podvojná (Monarda) recepty

Příspěvekod Ivana » pát 30. bře 2012 3:03:38

Monardové želé

Při přípravě jablečného želé přidejte hrst nebo více (podle množství jablek) monardových listů. Nebo povařte monardové listy ve vodě, přeceďte a podle návodu přidejte želírovací cukr.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Zavinutka podvojná (Monarda) recepty

Příspěvekod Petra » pát 30. bře 2012 17:21:56

Mohou se používat stejně i různé její kultivary nebo jenom ta nešlechtěná?

Petra
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Re: Zavinutka podvojná (Monarda) recepty

Příspěvekod Ivana » stř 04. dub 2012 13:39:14

To co je u nás k mání pravděpodobně jsou jenom kultivary. Listy i květy voní, řekla bych že ano, ale z monardy jsem zatím nic nedělala. Asi bych měla zkusit aspoň čaj. Jisté pochybnosti bych měla ohledně použití kultivarů plnokvětých, což obecně jsou většinou věci nepoužitelné ani pro včely ani pro léčivé účinky.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků