Recepty z borovice

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Recepty z borovice

Příspěvekod Ivana » úte 27. bře 2012 16:14:38

Rýžové zákusky na Chuseok (Songpyeon)
Autor Maangchi
Songpyeon je korejský tradiční rýžový zákusek, jí se na Chuseok, který je oslavou letošní dobré úrody. Tradičně se vyrábí z první sklizně roku. Chuseok je 15.srpna lunárního kalendáře, který je obvykle v polovině září solárního kalendáře.
rýžová mouka, sůl, voda, sezamová semínka, sezamový olej, sušené loupané fazole mungo, hnědý cukr, bílý cukr, borové jehličí (borovice použitá ve videu vypadá jako vejmutovka), prášek ze sušeného pelyňku (korejsky ssook Garu), jahodové želé v prášku.

Těsto:
Připravte si balíček jemné rýžové mouky prášku (900 g), pokud je třeba mouku přesijte, pokud je hrubá pomelte v mlýnku na kávu. Připravte si 3 nerezové misky a dejte 1 šálek jemně proseté rýžové mouky do každé misky. (Miska A, B a C). Přiveďte k varu 2 šálky vody na těsto.
Mísa A (bílé songpyeon): přidejte špetku soli a 3 lžíce vroucí vody a promíchejte dřevěnou vařečkou (zpočátku bude na ruce těsto příliš horké). Těsto hněteme asi 5 minut. Poté těsto vložte do plastového sáčku a odložte stranou.
Mísa B (růžové songpyeon): přidejte špetku soli, špetku jahodového želé v prášku a 3 lžíce vroucí vody. Dále zpracujeme těsto jako v předchozím případě.
Mísa C (zelené songpyeon): přidejte špetku soli, 1 lžíci prášku z pelyňku (ssookgaru) a 3,5 polévkových lžic vroucí vody. Dále zpracujeme těsto stejným způsobem.

Sezamová náplň:
Rozdrťte ¼ šálku pražených sezamových semínek za použití mlýnku na kávu po 15-20 sekund. Dejte drcený sezamový prášek do malé misky a smíchejte jej s ¼ šálku hnědého cukru a špetkou soli.

Náplň z fazolek mungo:
Omyjte a nechte okapat ¼ šálku suchých oloupaných fazolek mungo a dejte je do hrnce s tlustým dnem. Přidejte ¼ šálku vody a špetku soli do hrnce a duste 30 minut. Dusíme na nejnižší teplotu. Poté vařečkou nebo v robotu rozdrťte fazolky najemno. Přendejte mungovou náplň do malé misky nebo nádoby a počkejte, dokud nevychladne. Přidejte ¼ šálku bílého cukru a promíchejte. A je to!

Nyní songpyeon!
Utrhněte kousek rýžového těsta asi 1 cm v průměru a udělejte kuličku. Poté stiskněte palcem do středu koule, aby vznikl tvar šálku. Naplňte buď sezamovou nebo mungovo náplní pomocí malé lžíce, a poté jej zalepte palcem a ukazováčkem.
Umyjte důkladně jehličí a osušte (na videu ho myjí v nějakém saponátu a v originálním receptu je to napsané též, osobně bych to nedělala, všimněte si té duhy na cedníku na videu). Do pařáku dejte 4 šálky vody a přiveďte k varu. Když se začne voda vařit dejte vlhký bavlněný hadřík na spodní část pařáku. Na něj navršte lůžko z jehličí a na něj dejte syrové songpyeon. Více jehličí dejte nahoru na songpyeon. 25 minut vařte v páře při středně vysoké teplotě. Připravte si trochu studené vody ve velké míse a kápněte do ní trochu sezamového oleje. Hotové songpyeon vložte do studené vody a rychle odstraňte jehličí.

Užijte si songpyeon a šťastný Chuseok!

Přeloženo z maangchi.com

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z borovice

Příspěvekod Ivana » pát 30. bře 2012 1:30:43

Borovicový ocet
Natrháme jehličí a dáme do octa. Ocet je doporučený jablečný, dá se použít i vinný anebo i obyčejný. Doporučená doba je 6 týdnů, chuť má být podobná jako Balsamico. Doporučované druhy jsou Pinus radiata, ta se u nás pěstuje velmi ojediněle anebo Pinus strobus, vejmutovka. Ocet má mít léčivé účinky.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků