Pelyňková polévka
Autorka obou receptů Maangchi
70 procent Koreje tvoří hory a tak není divu, že stovky různých druhů jedlých rostlin, zeleniny, hub, bylin a jsou sbírány na horách a používány v korejské kuchyni. Mnoho bylin neslouží jen pro přípravu jídel ale i v lékařství.
Po dlouhé zimě kdy každý tvor znovu ožívá a květiny rozkvétají všechna divoká zelenina začne růst také. Ssuk (pelyněk pravý) je jedním z nejvíce používaných druhů divoké zeleniny v korejské kuchyni a má i mnoho léčivých použití. Čas mladých křehkých listů pelyňku v předjaří je ideální doba na pelyňkovou polévku.
2 porce
Dejte 12-13 malých čerstvých škeblí do mísy. Přidejte 1 šálek vody a 1 lžíci soli a dobře promíchejte. 1 hodinu nechat aby škeble vyplivnuly všechnen písek a bahno.
Několikrát důkladně umyjte a očistěte 3-4 šálky pelyňku pod studenou tekoucí vodou. Možná budete muset ručně odstranit veškeré zbytky nečistot mezi listy. Dejte do mísy.
Vývar ze sardele:
Dejte 6 šálků vody do hrnce.Do hrnce dejte ½ šálku nahrubo nakrájené cibule, tj. asi ½ cibule a 10 velkých sušených sardelí bez ploutví a hlav. Vařte se 20 minut při vysoké teplotě.
Jemně promíchejte pelyněk s ¼ šálku sojové pasty, 1 lžící mouky, 3 stroužky drceného česneku a 2 lžícemi semen perily v prášku (volitelně). Vařte vývar až je trochu nahnědlý a přeceďte. Přiveďte k varu, přidejte pelyňkovou směs. Omyjte a nechte okapat škeble a dejte do polévky. Vaříme ještě 5-7 minut, přidejte nakrájenou zelenou nebo červenou chilli papričku. Dejte polévku do mísy, podáváme s rýží nebo jinou přlohou.
Rýžový zákusek s pelyňkem
Čerstvé mladé lístky pelyňku pravého (ssuk), sladká rýžová mouka, cukr, sůl a voda.
Očistěte 2 šálky pelyňku (70 gramů) důkladně pod studenou tekoucí vodou, několikrát. Lehce stlačte čistý pelyěk a dejte na talíř. Přidejte 1/3 šálku sladké rýžové mouky, 1 lžíci cukru, ¼ lžičky soli a 2 lžíce vody. Promíchejte oběma rukama, až nezůstane na talíři žádná rýžová mouka. Dejte na 3-4 minut do mikrovlnné trouby. Hotový pelyněk otočte lžící nebo špachtlí. Podáváme horké.
Přeloženo z maangchi.com