Superfood salát s goji1 dýně buttenut, vydlabaná a nakrájená na špalíky
1 velký sladký brambor, oloupaný a nakrájený na kousky
150 g černé nebo divoké rýže
100 g směsi dýňových semen, slunečnicových semen, zlatého a normálního lněného semínka
hrst malých lístků bazalky
50 ml javorového sirupu
50 ml extra panenského olivového oleje a navíc další 4 lžíce
50 g sušených brusinek
50 g plodů
kustovnice (goji)1 šálek teplé vody
sůl a pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Předehřejte troubu na 180 °C.
Uvařte rýži ve slané vroucí vodě, pohlídejte aby se nerozvařila. Smíchejte s několika polévkovými lžícemi extra panenského olivového oleje, odložte stranou a udržujte v teple.
Smíchejte nakrájené butternut s 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a přidejte čtvrt lžičky muškátového oříšku. Dejte do zapékací misky a pečte v troubě asi 20-25 minut nebo dozlatova. Vyndejte a udržujte v teple.
Smíchejte 50 ml olivového oleje s javorovým sirupem. Dobře promíchejte se sladkými bramborami, osolte a přidejte čtvrt lžičky muškátového oříšku. Nalijte směs do pekáče a pečte v troubě asi 20-25 minut nebo dozlatova. Podívejte se na brambory aby se vařily rovnoměrně a párkrát je jemně zamíchejte.
Namočte goji do šálku horké vody po dobu 5 minut, sceďte.
Smíchejte rýži se směsí semínek, goji, brusinkami, pečenou dýní a sladkými bramborami. Nezapomeňte přidat šťávy z butternut a sladkých brambor, aby se zvýšila bohatost chutí.
Podávejte s listy bazalky a špetkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku.
Přeloženo z
delsole.co.uk