Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 04. zář 2012 22:58:50

Zelený dort Sanremasca
(Jsem z tohoto receptu trochu rozpačitá neboť všechny překladače mi hlásí že rýže má být syrová, ale možná že to funguje)
pro formu o průměru 32 cm
těsto
455 g mouky
70 ml extra panenského olivového oleje
200-220 g studené vody (přibližně)
sůl
náplň
750 g cukety Tromba d´Albenga
75 g rýže
75 g strouhaného parmazánu
3 vejce
1 malá cibule
60 g extra panenského olivového oleje
sůl
Uhněteme těsto, necháme odpočívat a vyválíme dva disky - větší, která tvoří základ, a menší, "víko".
Na náplň použijeme všechno syrové (i rýži!). A z tohoto důvodu je dort velmi rychlý. Dáme nakrájené cukety, cibuli nakrájenou na tenké plátky a všechny ostatní ingredience, naposledy sůl. Náplň připravujeme jen chvíli před naskládáním do formy, jinak cukety pustí vodu. Vložíme větší plát těsta do formy vymaštěné olejem, dáme náplň, přikryjeme druhým listem a přečnívající část základu přehrneme. Uděláme malý otvor, aby se páry mohly dostat ven. (V tomto místě můžeme dort zmrazit a upéct později.) Pečeme 50 minut při 180 ° C.

Přeloženo z gusto.logg.it (klikněte si pro obrázky)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 05. zář 2012 0:04:59

Frittata (italská omeleta) s Tromba di Albenga

450 g Tromba di Albenga
2 stroužky česneku
7-8 datterino nebo cherry rajčat nebo jiných malých rajčat, nakrájených na čtvrtky nebo poloviny
3-4 čerstvé listy bazalky
4 vejce
1/2 šálku strouhaného sýra (v originále provolone, scamorza, Asiago) podle Vašeho výběru, ne uzeného
2 lžíce extra panenského olivového oleje
mořská sůl, podle chuti

Příprava:
Trombu nakrájíme na tenké plátky. Na teflonové pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje se 2 celými stroužky česneku. Přidáme trombu a necháme změknout, asi 15 minut za častého míchání. Když je hotová, vypneme plyn a přidáme rajčata. To je již dobrá příloha.
Odstraníme stroužky česneku, dáme hotovou směs do misky, přidáme bazalku, vejce, strouhaný sýr a špetku soli. Dobře promícháme.
Zahřejeme 1 lžíci olivového oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem (teflon) a nalijeme cuketovaječnou směs. Připravujeme na mírném ohni asi 10-15 minut nebo dokud okraje nezezlátnou. Pak dáme velkou desku nad frittatu a otočíme dnem vzhůru, posuneme frittatu zpět do pánve a připravujeme ještě dalších 10 minut po druhé straně. Frittatu podáváme teplou nebo vlažnou.
Přeloženo z notonlypizza.com (klikněte si pro obrázky)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 05. zář 2012 0:34:58

Letní švestkocuketové čatní
(množství na tři a půl sklenice)

800g nepříliš přezrálých švestek, vypeckované, nakrájené na kostičky
450g cukety, třeba Tromby, na kostičky nakrájené
150g cibule, nakrájené na kostičky
175g světle hnědého cukru
350ml bílého vinného octa
½ lžičky chilli
1 lžička soli
Uzlík s kořením:
malý kousek čerstvého zázvoru, drcený
6 černých pepřů
1 obal z muškátového oříšku (blade mace) nebo muškátový oříšek nebo muškátový květ
½ lžičky semen koriandru
½ badyánu
½ lžičky semen žluté hořčice
(na fotce má ještě hřebíček)
1. Nakrájíme ovoce a zeleninu na malé kostičky.
2. Dáme všechny ingredience do velkého hrnce, zavážeme koření do mušelínu a dáme uzlík s kořením do směsi.
3. Přivedeme pomalu k varu, za stálého míchání.
4. Vaříme a často mícháme.
5. Když je směs hustá a voda odpařená, je hotovo (trvalo to 2 ½ hodiny).
6. Nalijeme do teplých sterilizovaných sklenic.
7. Uzavřeme a fotografujeme.

Přeloženo z courgettes.wordpress.com (klikněte si pro obrázky)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 21. říj 2012 0:02:15

Moje oblíbená letní směs s trombou
(ale dá se dělat ještě i teď)
máslo
cibule
mrkev
ačokča
tromba
dá se přidat i tuřín nebo pastinák nebo i pár rajčat
Osmažím cibulku na másle, přihodím mrkev na kolečka, několik ačokčí na kolečka nebo na proužky, osolím a po chvíli přihodím řapíky mangoldu na kousky, po další chvíli trombu na nudličky a nakonec listy mangoldu nakrájené na menší kousky. Podusím do měkka. Úžasné.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 15. dub 2013 5:31:11

Celerová polívka švihnutá trombou
Jeden nebo dva celery nakrájíme na malé kousky. Zhruba stejné množství cibule nakrájíme na kostičky nebo na nudličky. Tromby vezmeme asi polovinu množství co celeru a nakrájíme na nudličky. Osobně to všechno dělám na kráječi na nejmenší nudličky. Do kastrolu dáme máslo, přidáme cibuli a necháme krátce osmahnout. Přidáme celer, smažíme asi 5 minut a přidáme sůl, pepř a trombu. Necháme smažit dalších 5 minut a podlijeme. Dusíme tak dlouho až je všechno měkké. Rozmixujeme a přidáme smetanu.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Fazole » pát 10. kvě 2013 22:29:25

To je moc dobrá polévka. I bez tromby. :lol:
Fazole
člen korespondent
 
Příspěvky: 58
Registrován: čtv 30. zář 2010 21:06:23

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 10. kvě 2013 23:25:27

Když už jsme u té tromby (koláč byl upečen 24.dubna, ještě z tromby od loňska), sebrala jsem odvahu a zkusila ten recept se syrovou rýží. Syrové rýže jsem se docela bála, ale ono to kupodivu funguje. Rýže se uvaří bez problémů do měkka a vsaje do sebe vodu co cukety pustí (což je asi ten důvod proč se tam dává).
Ovšem trochu potíž nastala s chutí, moc mi nechutnal neb mi připadal poměrně fádní. Možná jsou italské parmezány silnější než ty české co prodávaj za rohem v superhyper. Příště zkusím dát dvojnásobnou dávku a taky jsem si říkala že by to nebylo marné zkusit se syrečky. Jinak jsem udělala ještě jednu chybu, a to že na několika místech jsem naskládala těsto do tří nebo čtyř vrstev a ono se nepropeklo. Takže příště pouze dvě vrstvy. Následuje fotoreportáž.
Příprava

Připraveno k zabalení

Detail náplně

Připraveno do trouby

Upečeno

Dobrou chuť!
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 13. říj 2013 22:03:36

Trombová omeleta
sedm nebo osm tenkých plátků tromby (podle velikosti tromby i pánve)
karí
2 vajíčka
kousek eidamu nebo jiného podobného sýra
olej nebo sádlo na smažení
sůl

Tenké plátky tromby oválím v karí a dám na velkou pánev na rozpálený tuk. Po obou stranách osmahnu (pokud chci trombu tvrdší tak kratší dobu, pokud chci měkkou delší dobu). Na každou trombu dám tenký plátek eidamu, nechám sýr trochu roztavit a nahoru rozklepnu vajíčka.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 13. říj 2013 22:13:02

Trombový perník

dva a půl hrnku polohrubé mouky
jeden a půl hrnku cukru
dva a půl hrnku nastrouhané tromby
dvě vajíčka
půl hrnku (kdo chce dá celý) stolního oleje
mléka tolik aby těsto bylo lité
hrozinky
ořechy
1 kypřící prášek do perníku

Smíchám sypké přísady, dobře promíchám a pak přidám všechno ostatní. Mlékem doreguluji hustotu těsta, naliju na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cuketa Tromba d´Albenga - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 13. říj 2013 22:21:08

Trombák aneb bramborák z tromby

Připravím stejně jako bramborák. Má to tyto zvláštnosti: nastrouhaná tromba pouští rychle vodu, připravuju proto těsně před smažením, těsto solím až na pánvi. Je trochu měkčí než bramborák klasický a je nejlepší ho sníst okamžitě, protože delším stáním ještě víc měkne. Kdo je zvyklý dávat méně česneku a majoránky zde doporučuju nešetřit, je možno přidat i chilli nebo pepř. Kdo je zvyklý polévat nastrouhané brambory mlékem tak zde tento krok vynechá.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron