Stránka 1 z 1

Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 14:02:06
od Ivana
Jihoamerický salát (Salpikon)

Jihoameričané si pochutnávají na ovocném salátu s názvem Salpicon, který obsahuje mnoho druhů tropického ovoce, které může být obtížné sehnat. Ale tento univerzální kolumbijský recept může být připraven z jakékoliv kombinace ovoce. Níže je směs složek nalezitelných ve většině supermarketů. Použijte plody, které máte po ruce nebo nechte svou fantazii volně běžet!

8 porcí

4 šálky čerstvého ananasu, ořezaný a nakrájený na kostičky
5 šálků čerstvé papáji, oloupané, bez semen a nakrájené na kostičky
1 mango, oloupané a nakrájené na kostičky
4 šálky jakonu, oloupané a nakrájené na kostičky
4 malé červené banány, oloupané a nakrájené na kolečka
2 šálky čerstvé pomerančové nebo citrónové šťávy, nebo více podle chuti

Volitelné ingredience:
1/2 šálku cukru nebo medu
1 šálek pomačkaných ostružin
1 šálek drceného ledu z citronové vody

Zkombinujte všechny přísady do velké skleněné mísy. Podávejte chlazené.

Přeloženo z motherearthnews.com

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 15:52:43
od Ivana
O použití jakonu - přeloženo a vybráno z theguardian.com
Jakon má křupavou texturu, lehce připomínající vodní kaštany a sladkou chuť, takže je docela dobré je oloupané a nakrájené jíst jako občerstvení.
Je skvělý v salátech, i když sklon k hnědnutí znamená, že byste ho měli přidávat až jako poslední nebo pokapat trochou citrónové šťávy. Má také nádhernou tendenci absorbovat omáčky a zálivky, což z něj činí skvělý prostředek pro ostatní příchutě. Zkuste ho strouhaný s mrkví s hořčicovou zálivkou s hrstí slunečnicových a dýňových semínek, nebo v salátu Salpicon.
Můžete také použít jakonu místo jablek v salátu Waldorf. Oloupeme a nakrájíme jakon, hodíme do citronové šťávy aby nehnědl, potom dáme do misky s nakrájeným celerem, rozinkami a vlašskými ořechy. Dresink s majonézou rozředíme trochou zakysané smetany a ihned podáváme na listech hlávkového salátu.
A neztrácejte příležitost použít listy - dělají vynikající obal, stejným způsobem jako vinné listy nebo listy zelí, pro libovolné množství náplní .
Křupavý jakon může být nastrouhaný do salátů, nakrájen na proužky (julienne) a přidán do směsi hranolků, restován s jinou zeleninou nebo dušený. Je příjemný jako salát, hlavní chod nebo zabalený do malých listů salátu jako předkrm.

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 16:34:07
od Ivana
Jakonový syrup

Naloupal jsem dvě velké mísy jakonu škrabkou na brambory. Pak jsem oloupané jakony odšťavnil a nalil šťávu do velkého hrnce (asi 4 1/2 litru šťávy). Řízky dostaly kuřata a husy.
Hrnec je na sporáku, a jak můžete vidět je nějaká pěna již plave na povrchu. Pokračoval jsem ve sbírání pěny a jakmile se začala tekutina zahušťovat a klesat jsem sbíral po stranách hrnce.
Přivedl jsem hrnec k varu a nechal mírně vařit. Začal jsem v odpoledních hodinách a nechat ho sedět na našich kamnech na dřevo přes noc. Ráno jsem hrnec znovu přivedl k varu a znovu sbíral pěnu ze stran i shora. Do této doby se obsah šťávy snížil na přibližně 800 ml. Šťáva velmi ztmavla a vůně byla vynikající, jako melasa nebo melasový sirup.
Vzal jsem hrnec z kamen a přefiltroval šťávu přes jemnou kovovou síťku.
Nakonec jsem skončil se sklenicí s 750 ml jakonového sirupu. Má krásnou příchuť melasy. Skladuji ho v lednicici, ale nemyslím si, že ji budete potřebovat. Přidáme sirup do nápojů, dezertů a používáme jako sladidlo. Tento bohatý zdroj v naší zahradě nám umožňuje vychutnat zdravé sladkosti a my již nebudou muset kupovat další sladidla. Pro srovnání, sklenice jakonového sirupu v obchodě zdravé výživy byl asi 200 ml za 24 dolarů ... A to byl s největší pravděpodobností dovezen z Jižní Ameriky.

Přeloženo z permaculturenews.org

Je zajímavé že v Americe se tohoto produktu zmocnil průmysl zdravé výživy a recept se hledá docela těžko.

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 16:50:04
od Ivana
Óda na jakon a jakonový syrup
Pozn. překl. Neručím za důvěryhodnost těchto informací, neprověřovala jsem příliš tu stránku ani pravdivost jednotlivých informací, dávám to sem proto že si myslím že na tom něco může být. Doména patří komerční firmě zabývající se internetem, takže je docela pravděpodobné že jde o podporu prodeje. Přeloženo z http://yacon.org/

Cukr jakonové hlízy a jakonový sirup se skládá především z fruktooligosacharidů (FOS). Tyto cukry tělo netráví a proto je jakon skvělý pro snížení příjmu kalorií a stravy s nízkým obsahem cukru.

FOS je také prebiotikum, které pomáhá vytvořit zdravé bakteriální probiotické prostředí ve střevech. FOS také obsahuje vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě a udržuje dobrou funkci tlustého střeva. Bylo také prokázáno ve studiích na zvířatech, že FOS:
Podporuje vstřebávání vápníku
Snížuje hladinu cholesterolu v krvi
Posíluje imunitní systém
Omezuje nádorové léze v tlustém střevě
Kořeny a listy jakonu mají vysoký obsah polyfenolů. Polyfenoly jsou antioxidanty, byla prokázána jejich užitečnost v prevenci rakoviny a srdečních chorob.
Listy jakonu, které mají také vysoký obsah polyfenolů se tradičně používají v Jižní Americe jako podpůrný prostředek pro diabetiky. Studie prokázaly že list jakonu snížuje hladinu glukózy v krvi u diabetických i nediabetických krys.

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 17:25:33
od Ivana
Kuřecí karí s jakonem

4-6 porcí

3 lžíce oleje na vaření
1 lžíce mletého koriandru
2 lžičky mletého římského kmínu
1 polévková lžíce kari koření
1 nasekaná paprička jalapeňo, bez semen
2 velké stroužky česneku, drcené
1 střední cibule, oloupané a nahrubo nakrájené
1 středně velká hlíza jakonu (asi 180 g) oloupaná a nakrájená na kousky velké asi 15 cm
3 malé červené brambory, oloupané a nakrájené na větší kostky
2 kuřecí prsa bez kůře, vykostěná a nakrájená na kostky
1 velké rajče, může být na kostičky
1 středně velký květák (asi 450 g), rozdělený na růžičky
2 šálky mraženého hrášku
½ šálku nasekaných lístků koriandru

Do velkého hrnce s poklicí dáme na mírný oheň olej. Přidáme koriandr, kmín, kari, pepř, česnek, jalapeňo a třicet vteřin mícháme. Přidáme cibuli, jakon a brambory, a za častého míchání restujeme, dokud zelenina nezačne měknout, asi 5 minut.
Přidáme rajčata, kuřecí maso a květák. Přivedeme k varu, snížíme plamen a zakryté dusíme, dokud zelenina nezměkne - asi 15 minut. Vmícháme hrášek a vaříme, dokud hrášek nezměkne, asi 3 minuty. Přidáme koriandr a podáváme.

Přeloženo z nicholsgardennursery.wordpress.com

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: ned 08. bře 2015 19:33:54
od miroslav
sice to jsou recepty, nechci zakladat nove tema-nevi nekdo kde lze sehnat hlizy jakonů? díky

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: pát 04. zář 2015 10:22:34
od Ivana
Prosím založ si nové téma ve Výměnách, tady to nikdo hledat nebude.

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: sob 24. říj 2015 11:29:52
od miroslav
jak dlouho se vaří jakon jako příloha? díky

Re: Jakon (yakón) - recepty

PříspěvekNapsal: pon 26. říj 2015 15:56:03
od Ivana
Nevím, nezkoušela jsem to. Vzhledem k tomu, že je jedlý i syrový, myslím že je to jedno. Vař tak dlouho, jak ti to vyhovuje.