Udržitelný způsob získávání javorové šťávy (to co se dá najít na internetu):1. Zdroj: vareni.cz"Sbírá" se ze stromů, kterým je přibližně 40 let. Do stromu se každou sezónu navrtají 1 až 2 nové otvory hluboké 5 - 6 cm, ze kterých je pomocí plastových trubic jímána šťáva. Otvory se pak během roku zahojí.
2. Zdroj: pets (autor Lumír Ondřej Hanuš, Rockville, Maryland, USA) Při vrtání otvoru do stromu pro kohoutek nesmí být tento příliš hluboký nebo široký. Zmenšení tohoto poškození stromu vrtáním na minimum je důležité, neboť umožňuje stromu rychlé uzdravení a snižuje znečištění mízy.
Množství mízy získané v jedné sezóně z jednoho kohoutku je mezi 38 - 75 litry. Závisí to na stromu, počasí, délce sezóny a způsobu sběru mízy. Farmáři používající sběr gravitačními hadicemi nebo do nádob získávají obecně 38 - 53 litrů mízy z v lese rostoucího stromu. Při použití nádob na stromech podél cesty nebo použitím vakuových hadic lze získat 57 - 76 litrů z jednoho kohoutku. Strom může mít v závislosti na jeho zdravotním stavu a velikosti jeden až čtyři kohoutky.
Dokud je strom zdravý, produkuje mízu stále. O některých stromech je známo, že produkují mízu po několik generací farmářů po více jak sto let. Bylo odhadnuto, že "stáčení" mízy připraví strom pouze o 10 % či méně cukru v něm obsaženém. Toto množství je příliš malé než aby poškodilo za normálních podmínek prostředí zdravý strom.
3. Zdroj: topzine.czVíce než 70% světové produkce patří kanadskému městu Quebec. Javorový sirup se získává z mízy vytékající z kmene javoru. Platí nepsané pravidlo, že by měl každý javor mít alespoň čtyřicet letokruhů, jinak hrozí nevratné poškození stromu. Do kmene se totiž navrtávají otvory, jimiž pomocí plastových trubic vytéká toužebná šťáva. Otvory se pak během roku zacelí.
4. Zdroj: rodina.cz (autor Věra Souradová, Virginie USA)Jaké stromy se mohou "čepovat"?Je to opravdu jako čepování. Narazíte pípu a míza teče...
Nejlepší je samozřejmě tvrdý kanadský neboli cukrový javor (
Acer saccharum). Ale ve skutečnosti, jak už jsem řekla, každý javor vám vyprodukuje mízu - sice s trochu nižším obsahem cukru než kanadský cukrový javor, ale vařit se z ní dá.
Nenařezávejte stromy, které mají míň než 10 in (25 cm) průměr (Někteří konzervativní cukráři dokonce nenařezávají stromy, které nemají 12 inčů, t.j. 30 cm)... Ve výši pasu. Jiní autoři udávají ve výši ramen. To asi podle toho, jak je hospodář vysoký...(shodují je kolem 4-5 stop: 152 cm). To jsou stromy nejmíň 40 let staré. Javory rostou pomalu.
Pokud to děláte správně, nijak tím strom nemůžete poškodit. Kanaďané mají dlouholeté zkušenosti. Ale je-li to váš oblíbený strom, kde sedáte ve stínu a nechcete mu ublížit, tak si pro jistotu vyberte jiný, abyste to pak na čepování nesváděli.
Kdy čepovat?To záleží na tom, kde žijete. Čepovací sezóna může začínat už počátkem ledna a může trvat až do dubna.
U nás ve Virginii to bývá nejčastěji právě koncem ledna, kdy míza začíná proudit... Je to čas, když v noci je teplota nízká kolem 20 st. F a ve dne vyskočí do 30 až 40. Právě ten výkyv 15 st. během 12 hodinové periody je ten správný trik... V Celsiích je to teplota kolem nuly...(v noci tak 6 pod nulou, přes den 2-6 nad nulou). Slunečné dny jsou na "úrodu" lepší než pošmourné.
Jaké díry a kolik ?Vrtákem o průměru 1 cm vyhloubíte díru asi 2 až 2 a půl inče (5až 6 cm). Vrtejte díru trošku se sklonem nahoru, aby míza mohla vytékat dírou směrem dolů. Vyčistěte pečlivě výhlubeň, aby v ní nebyly piliny, než do ní zamontujete hubičku (kohoutek). Nevrážejte ho násilím dovnitř, abyste neroztříštili dřevo a kůru kolem otvoru (míza by vám utíkala), ale musíte ho mít dostatečne pevně zasazený, aby udržel kyblík plný mízy...
Kolik děr můžete do stromu navrtat?Tzv. Ontarijské pravidlo, které se opírá o dlouholetou zkušenost čepování ve zdravých javorových sadech, které nejsou poškozeny, je jeden čep na 10-14 inčových stromech (25-35 cm), dva zářezy na stromech 15- 19 in (38-48 cm), tři čepy na 20-25 a 4 díry nad 25 inčů (64 cm). Pokud nechcete mít podnik (v Kanadě jsou stromy propojeny hadicemi a míza teče hadicemi přímo do stáčírny), měli byste se asi spokojit s 2 kohoutky na jednom stromě.
Kolik mízy nasbíráte z jednoho vrtu?V průměrném roce můžete mít tak 15-25 galonů (60-100 l) mízy z jednoho kohoutku. Potřebujete tak 35-40 galonů mízy, abyste vyrobili jeden galon sirupu...Což znamená, že z jednoho čepu budete mít tak 1 a půl až 2 litry sirupu za sezonu. Některé čepy budou mít míň anebo vůbec nepotečou. Potřebujete tak 4 až 6 kohoutků, abyste měli jistotu, že vyrobíte dostatečné množství sirupu.