Stránka 1 z 1

Kostival lékařský (kostihoj) - recepty

PříspěvekNapsal: pon 30. lis 2009 19:55:14
od pierro
Ano. Vřele doporučuji. Hned na začátku ale musím varovat: Nepřehánět s konzumací. Listy kostivalu obsahují kromě běžných látek, jako je železo, vitamíny, a podobně i vitamín B12, o němž se donedávna předpokládalo, že je obsažen toliko v produktech živočišného původu. Krom toho je kostival velice štědrý na bílkoviny. Abych udělal přítrž superlativům, musím ještě zmínit nectnost. Tou je nepříznivý vliv kostivalu na játra. Případná konzumace se tedy OFICIELNĚ nedoporučuje, ale podle nejen mého názoru při střídmé konzumaci, občas, nemusí být tak zle. Například o ethanolu se totéž také všeobecně ví, a přesto je nadále v nemalé oblibě.

Co s kostivalem? Kromě toho, že je to téměř ideální rostlina pro společenstva, gildy nově zasazených stromků, kdy hlubokými kořeny pumpuje živiny, vyplavené do spodních vrstev půdy, dělá stín nižším rostlinám a omezuje tím vysychání půdy, navíc má poměrmě velkou produkci "zelené hmoty" pro hnojení a výrobu jích a zákvasů, je i léčivý a má velice chutné listy.
Pro kuchyňské použití vybíráme z rostlin, které sami pěstíme, nebo onichž víme, že unikly nějakému tomu postřiku. Vybíráme nejmladší listy, které ještě nemají tuhou žilnatinu. Lze je
A) jen tak obalit v pivním těstíčku a usmažit
B) stočit do ruličky, sepnout párátkem (či více párátky) a obalit v trojobalu, nebo pivním těstíčku. A osmažit. Neuděláte chybu, když si do ruličky schováte plátek salámu.

Kromě toho je třetí varianra pro baštění kostivalu. A to jsou nejmladší výhonky stonků, povařené á la chřest. v osolené vodě.

S rozmyslem Dobrou chuť.

Re: Kostival

PříspěvekNapsal: úte 22. pro 2009 19:54:56
od Ivana
Kořeny se dají také jíst, i za syrova. Jsou ovšem velmi, velmi, velmi slizovité. Vařené jsem nezkoušela, ale má to jít taky.

Re: Kostival

PříspěvekNapsal: stř 23. pro 2009 20:28:12
od pierro
Určitá slizovitost se objevuje i u "chřestového" kostivalu. Ale věřím, že v kořenech bude všeho trochu víc.

Re: Kostival

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 20:54:47
od Ivana
S údivem jsem zjistila, že mi na toto vlákno vedou odkazy z jiných fór, kde je kostival doporučován pro obsah vitamínu B12.
Myslím proto, že je potřeba připojit varování (z Herbáře léčivých rostlin J. Janči a J. Zentricha) o obsahu alkaloidů pyrolizidinového typu v kostivalu. Tyto alkaloidy mají nepříznivý vliv na jaterní parenchym a v minulosti (nevím jestli ještě dnes) byly pokládány za potenciálně karcinogenní. Tudíž se nedoporučuje kostival konzumovat příliš často nebo v příliš velkých množstvích. Toto doporučení platilo pro kořeny kostivalu, nevím jak mnoho těchto alkaloidů je obsaženo v listech - množství obsahových látek se může lišit.
Alkaloidy pyrolizidinového typu obsahuje v menším množství i plicník lékařský, uváděný v knize Rajská zahrada také jako jedlý.
Pokud někdo znáte současný stav poznatků o obsahových látkách v kostivalu nebo plicníku napište.

Re: Kostival

PříspěvekNapsal: stř 27. led 2010 7:15:44
od jiho
Ivana píše:...varování (z Herbáře léčivých rostlin J. Janči a J. Zentricha) o obsahu alkaloidů pyrolizidinového typu v kostivalu. Tyto alkaloidy mají nepříznivý vliv na jaterní parenchym a v minulosti (nevím jestli ještě dnes) byly pokládány za potenciálně karcinogenní. Tudíž se nedoporučuje kostival konzumovat příliš často nebo v příliš velkých množstvích. Toto doporučení platilo pro kořeny kostivalu, nevím jak mnoho těchto alkaloidů je obsaženo v listech - množství obsahových látek se může lišit.

Pokud si správně vzpomínám, toto varování bylo na základě testů izolovaných alkaloidů, nikoliv přímo celé rostliny. Obvykle je účinek celé rostliny jiný, než jednotlivé obsahové složky - například koka a kokain. ;)
A není to jen o koncentraci té které látky, spíš o interakci mezi všemi složkami.

Re: Kostival

PříspěvekNapsal: stř 23. čer 2010 8:57:16
od robos
http://www.pfaf.org/database/plants.php ... officinale

Píše sa tu, že rastlina obsahuje malé množstvo alkaloidov ktoré majú kumulatívny efekt na pečeň, väčšie koncentrácie sú v koreňoch, listy obsahujú vyššie množstvo keď sú staršie a mladé listy neobsahujú takmer žiadne alkaloidy. Väčšine ludí by nemali uškodiť vyššie množstvá, avšak ludia s problémami s pečeňou by si mali dávať pozor. Odporúča sa konzumovať len čo najmladšie listy, výhonky.

Re: Kostival lékařský (kostihoj) - recepty

PříspěvekNapsal: pát 21. led 2011 22:20:51
od Ivana
Kostivalové těstoviny
cibule
česnek podle chuti
5 hub
20 listů (nebo tak nějak) kostivalu
špetka muškátového oříšku
olej na smažení (nejlépe řepkový olej)
olivový olej nebo máslo na chuť
černý pepř
bazalka
těstoviny pro dva
Osmahneme cibulku, po změknutí přidáme česnek. Přidáme houby, zmírníme plamen, přidáme kostival a necháme zavadnout. Přihodíme ostatní složky. Podáváme s těstovinami, česnekovým chlebem a úsměvem.

Přeloženo z selfsufficientish.com

Re: Kostival lékařský (kostihoj) - recepty

PříspěvekNapsal: pát 21. led 2011 22:40:58
od Ivana
Kostivalové Aloo

Vynikající verze tradičního indického jídla Saag Aloo nahrazující špenát kostivalem. Díá se připravit i s kopřivami a nebo kombinací všech sezónních divokých listů na špenát (merlík všedobr atd.).
Uvaříme brambory. Zatím opečeme koriandr, fenykl, pískavici řecké seno a kmín na suché pánvi. Opečená semena rozdrtíme v třecí misce nebo na prkénku sekáčkem na maso nebo plocho velkého nože. Osmahneme něco cibule, česnek, zázvor a chilli. Přidáme částečně vařené brambory a rozdrcená semena. Přidáme něco kostivalových listů a trochu kurkumy na barvu. Vaříme dokud brambory nejsou měkké a kostival zvadlý. Podáváme s chlebem Naan, jogurtem a kostivalovými bhajis.

Kostival byl tradičně používán jako příchuť pro víno a máslo v Rusku a Pobaltí. Také se široce používal jako krmivo pro zvířata.

Přeloženo z selfsufficientish.com

Re: Kostival lékařský (kostihoj) - recepty

PříspěvekNapsal: pon 24. dub 2017 20:37:49
od Ivana
Tady najdete recept na kostivalové tuiles.Tuiles je francouzské slovo pro dlaždici. V gatronomii se tak jmenují oplatky, používané jako dekorace pokrmů, sladkých i slaných. A tento recept z mladých kostivalových listů je úžasný, děti to žraly pod rukama, dospělí ho při mých ochutnávkách přirovnávali k malé kostívalové pizze.