Kdoulovec (dulovec) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Kdoulovec (dulovec) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 31. srp 2010 21:06:21

Rosol z kdoulovce
Zralé plody omyjeme od hrubých nečistot. Rozkrájíme na čtvrtky, neloupeme ani neodstraňujeme jádřince, dáme do hrnce a zalijeme vodou jen tak, aby byly sotva potopené. Dusíme do změknutí, ale nesmíme rozvařit. Po zchladutí přecedíme přes plátno a necháme odkapat přes noc. Vzniklou tekutinu odměříme, v hrnci odpaříme až se zahustí a začne trochu rosolovatět (minimálně o jednu třetinu původního objemu, ale i o polovinu). Pak přidáme cukr, asi 180 g na 1 l původní šťávy a sledujeme, jestli výrobek rosolovatí (poznáme podle toho, že z vařečky nekape jako tekutina ale stéká spíš plošně anebo kápneme trochu na talířek a pokud to po vychladnutí vytvoří rosol, je hotovo). Jakmile má rosol požadované vlastnosti ochutnáme a případně dosladíme. Pokud hmota nerosolovatí, vaříme dál aby se odpařila přebytečná voda.

Podobně se dá připravit i pektinový přípravek na zahušťování marmelár a džemů, které jsou méně kyselé a mají málo pektinů.

Kdoulovcový sýr na str. 40 (pdf)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Rosol z kdoulovce

Příspěvekod Ivana » čtv 02. zář 2010 23:55:26

Pokud hmotu propasírujeme, zahustíme a jakmile dostatečně rosolovatí nalijeme na plech, dostaneme po usušený kdoulový sýr.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník